Co se děje s psychikou dítěte, pokud ho rodič občas výchovně praští po zadku? Každý rodič by toto měl vědět

0
(0)

Tomáš , 24. 07. 2019

V dnešní době se poměrně pravidelně hovoří o násilném chování vedeném proti dětem. To jsou samozřejmě strašné zprávy a já nepochybně nepodporuji tyto výprasky. Co ale výchovný “výprask” od rodičů, na který si pravděpodobně pamatujete i vy? V tomto článku prozkoumáme vliv výprasku na psychiku dítěte. 

Výchova dítěte

Jeden velmi závažný případ se odehrál v Kanadě. Liberální vláda zakázala fyzické tresty prováděné na dětech. Nejvyšší soud následně rozhodl o odebrání dětí z péče jejich rodičů, protože na nich prokazatelně byly vykonávány fyzické tresty. 
Rodiče dětí tvrdili, že je to v souladu s jejich křesťanskou vírou. 
Konstruktivní je, že proti němu stojí stále více osob a o problému se konečně začíná mluvit. Je zřejmé, že existují jednotlivci, kteří jsou toho názoru, že výprask má smysl, protože lecos dokáže vyřešit. 

Je to špatné nebo v pořádku udeřit zlobivé dítě, když už jsme v koncích?

Bylo prokázáno, že zasažení rukou (otevřená ruka, která nezpůsobuje žádné znatelné poškození) má intenzivní následky pro jeho psychiku. Z jakého důvodu rodiče tedy bijí své děti? 

Výprask

Učitelka Michelle Knoxová z Toledo University v Americe vidí v této záležitosti určitou nesrovnalost. Zákon chrání před fyzickými tresty zloděje, vězně a trestance, ale zákony nechrání dostatečmě ty nejdůležitější a to jsou naše děti. 
Výchova může zpočátku začít pohým plácnutím po zadku, ale to se může časem proměnit ve viditelná zranění. V mnoha případech je fyzické násilí vyvoláno pouze neschopností zvládnout hyperaktivní dítě. Pokud rodič své dítě nezvládá a fyzický trest je stále častější, doporučujeme navštívit odborníka, který vám s výchovou dítěte pomůže. 

Národní asociace sester

V roce 2011 vydala Národní asociace dětských sester vysvětlení, že děti, které jsou pravidelně bití v mládí, se v dospělosti postupně zabývají různými nezákonnými aktivitami a jsou drsní, na rozdíl od dětí, které nezažily fyzcké tresty. Zjednodušeně řečeno, bití se může v krátkém časovém období jevit jako mocné, často však může mít dlouhodobý negativní dopad na psychologické zdraví mladistvých. Povzbuzuje názor mladíka, že každá akce vyvolá násilí.

Budoucnost dítěte

Nejspíš přemýšlíte o tom, že z každého takového dítěte přece nebude zločinec, zloděj nebo vrah, že musí existovat i výjimky. Ano existují, ale je jich velmi málo. Velmi záleží na tom, jak dítě výprask vnímá. Jsou děti, kteří ho přijmou a dál příliš neřeší a jsou děti, kteří výprask budou velmi řešit ve svém nitru. 

Závěr

Na veřejné scéně pravidelně procházíme sentimenty: „moje rodina, moje standardy“. 
Rodiče často tvrdí, že již neměli se svým dítětem na výběr a k fyzickému trestu se uchýlit zkrátka museli. Je to totitž pro mnoho lidí mnohem častěji jednodušší řešení, než navštívit se svým dítětem odborníka na výchovu a psychické chování.