9 zvláštních obranných mechanismů Vašeho těla, o kterých jste nevěděli

0
(0)

Dalibor , 08. 11. 2019

Naše těla jsou komplexním souborem četných biologických cyklů a systémů, které mohou být často náročné pro zcela pochopení.

Soubor obranných mechanismů těla tvoří jeden takový systém. Chrání nás před poškozením 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, od celého množství věcí, které by nás mohly potenciálně ohrozit.

Zde je devět věcí, které dělá vaše tělo, a které si dokonce nemůžete uvědomit, že by byly zařazeny mezi tyto obranné mechanismy.

Zvláštní obranné mechanismy lidského těla

Zívání

Hlavním účelem zívání je zchladit mozek poté, co byl přehřátý nebo přetížen.

Kýchání

Obvykle kýcháme, když se naše nosní dírky naplní příliš mnoho alergeny, mikroby, prachem, nebo jinými dráždivými látkami. Kýchání je způsob těla, jak se zbavit tohoto „odpadu“.

Natahování

Instinktivně se natahujeme s cílem připravit naše těla na fyzickou zátěž, kterou od nich očekáváme, aby ji převzali během dne. V témže čase, natahování rozpracuje svaly, obnoví průtok krve a zlepšuje náladu.

Škytavka

Když jíme velmi rychle, polykáme velké kusy jídla, nebo se jednoduše přejídáme, náš pneumogastrický nerv se může stát podrážděným. Ten je úzce spojen s naším žaludkem a bránicí. Výsledkem je záchvat škytavky.

Myoklonické záškuby

Toto se vztahuje k tomu zvláštnímu pocitu, když si jdete lehnout a spát, a jak začínáte usínat, tak vaše tělo je na sekundu otřeseny, co vypadá jako elektrický šok. V tomto okamžiku se všechny vaše svaly krčí tak silně, že téměř spadnete z postele a ihned se probudíte.
Tento projev je výsledkem skutečnosti, že když začínáte usínat, frekvence vašeho dýchání rapidně klesá, zatímco váš puls zpomaluje velmi jemně a vaše svaly jsou uvolněné. Kupodivu, váš mozek interpretuje tato vyvolání jako předzvěst smrti. Tak se snaží zachránit vás tím, že vám dává náraz.

Zvrásnění pokožky 

Vrásky, které se objevují na pokožce vašich rukou hrají důležitou roli. Tento projev je způsoben skutečností, že když vaše tělo narazí na zvýšené množství vlhkosti, tak rozumí, že prostředí by mohlo být kluzké. Takže pokožka na vašich rukou se okamžitě začíná měnit na způsob, který Vám pomůže lépe uchopit hladké povrchy.

Ztráta paměti

Ztráta paměti často nastává po výskytu nejvíce nepříjemných zážitků. Naše mozky doslova vymažou nejhorší momenty z našich vzpomínek.

Husí kůže 

Primární funkcí husí kůže je snížit množství tepla, které naše tělo ztrácí přes póry pokožky, která nám pak usnadňuje ohřát se v nehostinných klimatických podmínkách.

Slzy

Kromě působení slz jako ochrana sliznice našeho oka, když přichází do kontaktu s cizími předměty, slouží jako nástroj „emoční  obrany „. Vědci věří, že ve stresových situacích tělo vytváří nový, mocný zdroj podráždění s cílem odvrátit osobu od bolesti, kterou momentálně prožívá.

Toto jsou jen některé z důvodů, proč bychom měli být velmi vděční našemu tělu za práci, kterou nás chrání každý jediný den. Nezapomeňte relaxovat – vaše tělo má vše pokryté.