Pijete vodu z kohoutku? Zahráváte si se zdravím, říkají vědci

0
(0)

Dalibor , 12. 12. 2019

Nedávná studie amerických vědců z pracovní skupiny pro životní prostředí ukázala, že ačkoli kontaminanty ve vodovodní vodě nepřekračují bezpečnostní limity, jejich dlouhodobá akumulace v těle představuje vážná zdravotní rizika.

Při dlouhodobém pití pitné vody by lidé měli zvážit nákup moderních filtračních zařízení, která mohou účinně odstraňovat toxické látky z vody.

Pitná voda z vodovodu je šetrnější k životnímu prostředí a obvykle levnější než balená voda. Kromě toho je v České republice k dispozici voda z vodovodu relativně vysoké kvality. Přesto mohou do pitné vody vniknout desítky až stovky kontaminantů, například z životního prostředí (hnojiva a pesticidy z polí a podobně), těžké kovy z potrubí nebo zbytků léčiv a dalších chemikálií, které čistírny odpadních vod nezvládnou.

„V neposlední řadě je problémem také chlor, i když se používá k dezinfekci pitné vody, ale na druhé straně v ní může tvořit nebezpečné sloučeniny. V poslední době se stále častěji diskutuje o výskytu mikroplastů ve vodovodní vodě, “říká Michal Osina, zakladatel FitVoda.

Kontrolní orgány, které se zabývají kvalitou pitné vody, samozřejmě sledují hladinu toxinů v pitné vodě. Česká republika v mnoha případech stanovila limity pro jednotlivé látky ještě přísnější než ty, které vyžadují evropské předpisy.

Jak však upozornila nedávná studie amerických vědců, skutečnost, že obsah částečných kontaminantů nepřesahuje vodu z vodovodu, nutně neznamená, že je jeho dlouhodobá spotřeba bezpečná.

Až dosud nikdo neuvažoval o kumulativním riziku

Odborníci z neziskové pracovní skupiny pro životní prostředí (EWG) zveřejnili na začátku května studii, která byla první vědeckou prací vůbec, která se zabývala kumulativním rizikem kontaminantů ve vodovodní vodě.

Ve studii zveřejněné v časopise Environmental Health vědci EWG použili novou analytickou metodu, která počítá zdravotní dopady toxinů přítomných ve vodě jako celku, nikoli jako samostatné látky. Výsledky nebyly pozitivní, protože se ukázalo, že při hodnocení mnoha „kohoutků“ nestojí.

K posouzení zdravotních dopadů znečišťujících látek ve vzduchu se běžně používá kumulativní přístup, dosud se však na pitnou vodu nepoužívá. Individuální hodnocení dopadu jednotlivých kontaminantů podle odborníků neodpovídá skutečnosti, protože pitná voda velmi často obsahuje celý koktejl chemikálií.

I když to nemusí překročit zákonné limity, jejich dlouhodobá akumulace v těle představuje vážné riziko. Kromě toho mohou být jednotlivé toxiny v těle přeměněny na ještě nebezpečnější sloučeniny.

Moderní filtrační zařízení lze odstranit přes 170 kontaminantů
Ve světle těchto zjištění je proto nezbytné, aby orgány odpovědné za kontrolu kvality pitné vody přehodnotily svůj přístup k měření rizika kontaminantů ve vodovodní vodě.

„Lze však předpokládat, že jakékoli změny v této oblasti budou velmi nákladné a jejich zavedení do praxe může trvat roky,“ říká Michal Osina. Lidé by proto měli převzít odpovědnost za kvalitu vody, kterou pijí ve svých vlastních rukou.

Jedním z nejlepších pomocníků dostupných v tomto ohledu jsou speciální zařízení pro filtraci vody z vodovodu, která se snadno používají v domácnosti.

Ionizátor AlkaViva může například filtrovat až 172 kontaminantů, včetně olova, arsenu, průmyslových chemikálií, hormonů, chloru, pesticidů a těžkých kovů, z vysoce kvalitní vodovodní vody UltraWater.