Věděli jste, že zázvorová šťáva patří mezi vůbec nejzdravější věci, které můžete vložit do svého těla?
Čerstvý zázvor se právem považuje za takzvanou super potravinu, kterou lidstvo konzumuje již tisíce let …
Známé jsou její účinky při zmírňování bolestí, zlepšování trávení či snižování krevního tlaku.
Zázvor je možné užívat ve formě šťávy nebo jako přísadu do různých jídel, nápojů, koktejlů, omáček, polévek a pečených jídel.
Výhodou zázvoru je i to, že je poměrně levný a dá se koupit v téměř každém obchodě s potravinami nebo ovocem a zeleninou.
Když ho už jednou máte doma, získání zázvorové šťávy je poměrně jednoduchý a rychlý proces.
Jak získat čerstvou zázvorovou šťávu
Pro získání zázvorové šťávy budete potřebovat tyto věci:
- 2 až 3 cm velký odřezek kořene zázvoru
- škrabku nebo nůž
- struhadlo
- sítko a čajovou lžičku, případně gázu
- misku
Postupujte následovně:
Nejprve očistěte zázvor od vnější slupky. Použít k tomu můžete škrabku nebo obyčejný nůž.
Potom na kuchyňském struhadle zázvor nastrouhejte.
Nastrouhaný zázvor následně vložte do sítka a pomocí lžičky z něho do misky vymačkejte šťávu.
K tomuto účelu můžete použít i gázu nebo látku, ale v případě látky do ní část šťávy nasákne.
A to je vše, čerstvou zázvorovou šťávu máte hotovou!
Jak konzumovat čerstvou zázvorovou šťávu
Pokud chcete, šťávu můžete přímo vypít, ale bude to dost intenzivní. Lepší je proto si ji rozředit ve vodě a tu pak vypít.
Čerstvou zázvorovou šťávu pijte jednou denně, každý den.
Pokud chcete, můžete si připravit i větší množství šťávy najednou, například pomocí odšťavňovače a dát ji zamrazit ve formě na ledu.
Nejprve ji ale zřeďte s vodou v takovém poměru, aby jedna kostka ledu odpovídala přibližně množství šťávy z 2 až 3 cm dlouhého odřezku (denní dávka). Případně do jedné přepážky ve formě na ledu nalijte jen tomu odpovídajícímu množství šťávy.
Potom každý den si jednoduše vezmete jednu kostku ledu, necháte rozpustit ve sklenici a vody, kterou následně vypijete.
Jak každý hlt zázvorové šťávy začne měnit vaše tělo:
Zázvor má na lidské tělo přímo zázračné účinky, včetně trávení, prevence před chřipkou a nachlazením či při snižování bolestí.
Zde je 5 jeho nejdůležitějších účinků na tělo:
Zlepšuje trávení
Těkavé oleje ze zázvoru probouzejí chuťové pohárky v ústech a stimulují tvorbu žaludečních kyselin.
Tím pomáhá a zlepšuje trávení, zmírňuje nadýmání a plynatost a také nevolnosti či zvracení během těhotenství, po operaci nebo při cestování autobusem nebo lodí.
Podle výzkumů urychluje průchod potravy střevy a u lidí s nadváhou snižuje chuť k jídlu. Předchází také průjmům a odstraňuje záněty ve střevech.
Přírodní antibiotikum
Zázvorová šťáva patří mezi nejlepší přírodní prostředky při chřipce či nachlazení a to díky svým antibakteriálním a antivirálním vlastnostem.
Pomáhá zbavovat dýchací cesty hlenů a zlepšuje jejich průchodnost. V případě nemoci ho užívejte 2 až 3 krát denně. Zázvor také výrazně posiluje imunitní systém.
Odstraňuje bolesti
Čerstvá zázvorová šťáva je jednou z nejlepších přírodních věcí na potlačování různých druhů bolestí, protože v těle snižuje záněty.
Pomáhá tak při bolestech hlavy, migrénách, bolestech zubů či jiných druzích bolestí.
Pokud smícháte 1 čajovou lžičku zázvorové šťávy s 1 čajovou lžičkou olivového oleje, získáte tak fantastický masážní olej na bolesti zad, svalů a kloubů.
Podle výzkumu zmírňuje zázvorová šťáva i bolesti vyplývající z osteoporózy či nadměrného cvičení (takzvanou svalovku).
Předchází tvorbě krevních sraženin, snižuje krevní tlak i cholesterol
Zázvor má mocné účinky i při zdravotních potížích spojených s krví, jako je tvorba krevních sraženin, vysoká hladina cholesterolu či vysoký krevní tlak.
Dokáže totiž ředit krev a uvolňovat napětí v krevních cévách. Jen jediná čajová lžička zázvorové šťávy denně dokáže udělat obrovský rozdíl ve zdraví vašeho srdce a cév.
Pomáhá předcházet rakovině
Díky svým silným protizánětlivým vlastnostem má zázvor schopnost předcházet vzniku rakoviny. Studie za studiemi provedené v současnosti potvrzují, že zázvor snižuje riziko rakoviny a dokonce může rakovinu i léčit.
Konkrétně, zázvor potlačuje záněty ve střevech a má tak výrazný potenciál snížit výskyt rakoviny tlustého střeva. Pomáhá i pacientům po operaci kolorektálních typů rakoviny.