Jaký je Váš pohled na červenou řepu? S tělem dělá neuvěřitelné věci

0
(0)

Dalibor , 26. 12. 2019

Červená řepa, často podceňovaná zelenina, nabízí řadu zdravotních benefitů, které mohou výrazně přispět k vašemu zdraví. Zde je 12 důvodů, proč byste měli zařadit červenou řepu do svého každodenního jídelníčku.

1. Boj s oxidativním stresem

Červená řepa obsahuje betalainy a polyfenoly, které bojují s oxidativním stresem a poškozeními způsobenými volnými radikály. Tyto látky chrání buňky před předčasným stárnutím a nemocemi.

2. Posílení krevních cév

Vysoký obsah vitamínů skupiny B v červené řepě posiluje stěny krevních cév a kapilár, což zlepšuje cirkulaci krve a podporuje zdraví kardiovaskulárního systému.

3. Ochrana srdce a kostí

Červená řepa je bohatá na kyselinu listovou a draslík, které chrání srdce, a hořčík, který posiluje kosti. Dále obsahuje fosfor a železo, které zvyšují produkci energie, a jód, který zajišťuje biosyntézu hormonů štítné žlázy.

4. Podpora tvorby červených krvinek

Vitamíny B12 a kyselina listová podporují tvorbu červených krvinek, což je klíčové pro prevenci anémie a udržení optimálního zdraví krve.

5. Regenerace a omlazení těla

Kyselina listová stimuluje tvorbu nových buněk, což regeneruje a omlazuje tělo. Tento proces je důležitý pro udržení zdravé pokožky a tkání.

6. Detoxikace těla

Pigment betalain v červené řepě detoxikuje tělo a odvádí z něj toxické látky, čímž podporuje čistotu a správnou funkci orgánů.

7. Protirakovinné účinky

Betacyanin v červené řepě má silné protirakovinné účinky. Tlumí množení rakovinných buněk, což může přispět k prevenci různých druhů rakoviny.

8. Podpora trávení

Vysoký obsah vlákniny v červené řepě podporuje dobré trávení a vstřebávání živin. Vláknina také zlepšuje střevní peristaltiku a předchází zácpě.

9. Urychlení metabolismu

Červená řepa urychluje metabolismus, což je velmi užitečné pro lidi, kteří se snaží zhubnout, ale i pro sportovce, kteří potřebují hodně dostupné energie.

10. Zlepšení vstřebávání vitamínu D

Látky z červené řepy zvyšují efektivitu vstřebávání vitamínu D z jídla, což je důležité pro zdraví kostí a imunitní systém.

11. Prevence neurodegenerativních onemocnění

Červená řepa se ukázala jako účinná potravina pro prevenci demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.

12. Vysoký obsah pektinu

Červená řepa obsahuje více pektinu než jablko či mrkev. Pektin váže a odplavuje těžké kovy a radioaktivní látky z těla, zabraňuje šíření škodlivých bakterií ve střevech a má silné protirakovinné účinky, zejména u leukémie.

Zařaďte červenou řepu do svého jídelníčku

Zařazení červené řepy do vaší stravy může přinést mnoho zdravotních výhod. Její pravidelná konzumace přispívá k celkovému zdraví a může pomoci předcházet různým onemocněním. Nečekejte a začněte ji už dnes zařazovat do svého jídelníčku!