Pořád se najdou i tací, kteří konzumují instantní čínské polévky ve velkém. Jenže jak se ukázalo již dříve, pro naše zdraví nejsou vůbec přínosné, ba spíše naopak, proto je dobré si o tomto „jedu“ znovu něco připomenout.
Nudle stačí vysypat do misky, přidat k nim všechny ingredience, které jsou obsaženy v balení, zalít je vroucí vodou a vyčkat dvě tři minuty. Navíc jsou velmi levné, proto je nejvíce konzumují studenti, kteří nějakou tu kačku vždycky potřebují ušetřit. Jenže zde nastává otázka – je opravdu nutné šetřit na vlastním zdraví? Jak se totiž ukázalo, tyto instantní pokrmy neobsahují nic dobrého a v krajních situacích mohou člověka i zabít.
Jsou plné konzervačních látek
Když se podíváte na datum, do kdy tyto nudle můžete konzumovat, rázem zjistíte, že je klidně můžete dát na dno vašeho šuplíku a vytáhnout je i za několik let. Tyto pokrmy jsou plné konzervačních látek, jako je třeba terciární butylhydrochinon (TBHQ).
Hrozí vám riziko metabolického syndromu
Jíst instantní nudle dvakrát nebo třikrát za týden může zvýšit riziko onemocnění metabolického syndromu především u žen. Je to spojeno s vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem, přebytečným tukem v oblasti břicha a vysokým obsahem cukru v krvi, což následně vede k cukrovce, mrtvici anebo srdečním nemocem.
Obsahují velké množství sodíku
Takto vysoké množství sodíku sice udělá nudle chutnější, ale v poměru, který je v jednom pokrmu obsažen, může dojít k poškození ledvin a dokonce se mohou objevit i srdeční onemocnění.
Chybí živiny
Instantní nudle neobsahují žádné důležité živiny, jako jsou například bílkoviny, vitamíny nebo minerály. Ve skutečnosti během trávení živiny jen pohlcují, takže všechny zdravé potraviny, které jsme během dne snědli, se minuly účinkem.
U žen hrozí riziko potratu
Jestliže jste žena a jste v očekávání, tyto nudle byste konzumovat vůbec neměla. Složky, které jsou v nich obsaženy, mohou poškodit vývoj plodu, což vede k samovolnému potratu. Místo instantních jídel raději volte zdravá a pro vás mnohem vhodnější jídla.
Obsahují sacharidy
Instantní čínské polévky nemají žádnou nutriční hodnotu, pouze jsou plné sacharidů. Jediná živina, která je zde obsažena, je sodík, ovšem opět ve velkém množství, což způsobuje, že nám tento pokrm sice nic „nedá“, za to nás alespoň zasytí.
Přispívají k obezitě
Nudle jsou plné cukru, soli, rostlinného oleje a jiných nepříliš zdravých látek. Následně konzumace tohoto pokrmu vede k přírůstku hmotnosti a k obezitě. Jakmile se člověk dostane za tuto hranici, mohou se pro něj instantní pokrmy stát doslova závislostí.
Obsahují propylenglykol
Propylenglykol je syntetická sloučenina, která se obvykle vyskytuje v šampónech a kondicionérech a bohužel i v instantních polévkách. Tělo tuto sloučeninu vstřebává, přičemž dochází k oslabení imunitního systému, poškození jater, ledvin a srdce.