Obsah článku
Konzumace mandlí by vám mohla doslova zachránit život. Americká kardiologická asociace zjistila, že nedostatečná konzumace ořechů zvyšuje šance vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Mezi ořechy jsou favority mandle, a to nejen pro svou skvělou chuť, ale i pro své mnohé zdravotní přínosy.
Dnes bychom vám chtěli představit 4 změny, které zažívá vaše tělo, když konzumuje mandle každý den a všechny jsou podloženy vědou.
1. Zmírňují akné
Podle této studie měli pacienti s těžkým akné v krevním řečišti asi o 9% méně vitamínu E.
Konzumace mandlí na zlepšení stavů kůže je dávno známá tradiční léčba ze Středního Východu, kterou dnes už schválila i věda.
Mandle jsou nabité vitaminem E a antioxidanty, které by vám mohly pomoci vyléčit akné a zmladit pleť , pokud dokážete snášet jejich vysoké hladiny omega-6 mastných kyselin.
2. Pomáhají léčit cukrovku
Studie prokázala, že při každodenní konzumaci mandlí mají pacienti s diabetem 2. typu šanci dočkat se zlepšení svého zdravotního stavu.
Nejenže pomáhají uvolňovat artérie snižováním “špatného cholesterolu” ale díky svým minerálům přispívají i ke snižování hladin krevního cukru .
3. Pomáhají při zotavení se z porodu
Indie má odvěkou tradici konzumace mandlí jako přírodního léku na regulaci funkce střev a získání energie.
Mandle jsou neodmyslitelnou ingrediencí ajurvédské stravy a často se doporučují ženám po porodu jako podpora na rychlé zotavení a vyhnutí se striím .
4. Mohou udělat vaše dítě moudřejším
Jak již bylo v tomto článku zmíněno, mandle dokáží zlepšovat činnost mozku.
Podle studie, provedené španělskými vědci, kteří sledovali 2 208 těhotných žen, můžete mít díky konzumaci 74 gramů mandlí týdně moudřejší dítě.
Děti monitorovaly ve věku 1, 5 a 8 let. Děti, jejichž mámy konzumovali během těhotenství mandle, dosáhly v testech IQ lepší výsledky .
Jako mandle konzumovat: syrové, namáčené či pražené?
Podle ajurvédské medicíny obsahují surové i pražené mandle stejné živiny a mají tedy stejné benefity.
Naopak, noční namočení mandlí ve vodě a jejich oloupání může napomoci snížit jejich hladinu taninu.
Ústní zdroje naznačují, že při požití ve velkých množstvích by mohly taniny bránit vstřebávání živin, ale nejnovější studie nenašli žádný důkaz, který by to potvrzoval.
závěr
Když konzumujete mandle pravidelně, tak o jejich přínosech zřejmě víte.
Všimli jste si po konzumaci mandlí v těle nějaké jiné změny? Jak často mandle jíte?