Žurnál Intenzivní (pohotovostní) medicíny publikoval studii, která prokázala, že nedostatek hořčíku zdvojnásobuje riziko předčasného úmrtí a vážných zdravotních problémů.
Hořčík
Přestože tento prvek funguje jako účinná prevence ohromného počtu nemocí, jeho nedostatkem trpí v současnosti až polovina obyvatel.
Proč je hořčík nejmocnější relaxační prvek
Hořčík se dnes považuje za jednoznačně nejsilnější prvek, který podporuje nervový systém a pomáhá tělu relaxovat.
Například při život ohrožující srdeční arytmii se vždy podává hořčík, obvykle nitrožilně pro rychlý účinek.
Také se používá v případech zácpy nebo před kolonoskopií, aby se uvolnily a zrelaxovali střeva, kdy pacient vypije hořčíkové mléko obsahující tekutý citrát hořčíku.
Nezapomeňme připomenout ani jeho nitrožilní podávání těhotným ženám, u kterých se dostaví předčasný porod, mají vysoký krevní tlak nebo trpí záchvaty.
Hořčík prostě relaxuje tělo – každý projev podráždění, ztuhlosti či křečí v těle je příznakem jeho nedostatečnosti.
Co způsobuje nedostatek hořčíku?
Hořčík je v lidském těle odpovědný za přes 300 biochemických procesů. Nachází v každém tělesném tkáni, ale hlavně v mozku, kostech a svalech.
Je proto potřebný pro relaxaci svalů, produkci energie a stabilitu buněčných membrán. Nachází se také ve velkém množství takzvaných chemických pump.
Jak jsme již zmínili, nedostatek hořčíku bývá mezi lidmi poměrně běžný. Přesto se zvykne často ignorovat.
To, že ho máte v těle málo, zjistěte tak, že se u vás vyskytnou některé z následujících onemocnění nebo zdravotních problémů:
- potíže s dýcháním – astma, angína
- psychické obtíže – úzkost, chronická únava, nespavost, podrážděnost, citlivost na zvuk a
- světlo, nedostatek pozornosti
- bolesti – hlavy, menstruační křeče, migrény, svalové křeče
- trávicí potíže – zácpa, podrážděné střeva, obezita, žaludeční reflux, potíže s
- přežvykováním
- onemocnění močových cest – ledvinové kameny, podrážděný močový měchýř
- osteoporóza
- premenstruační syndrom
- vysoký krevní tlak
- chronické problémy – fibromyalgie, cukrovka
- záněty a vyšší hodnoty CRP (znak bakteriálních infekcí)
Příčiny nedostatku hořčíku
Hlavní příčinou současného nedostatku hořčíku je jeho nedostatek v stravě, protože ta se vyznačuje vysokým stupněm zpracování (převážně u bílé mouky, masa a mléka), během kterého se z potravin vytrácí.
Kromě toho stále méně jíme potraviny bohaté na tento důležitý minerál, jako jsou luštěniny, ořechy, zelená listová zelenina či mořské řasy.
Problém je také ochuzena půda, která se v důsledku intenzivního zemědělství a pěstováním monokultur vyčerpala o důležité minerály.
Nesmíme zapomínat ani na situace, kdy se hořčík z těla nadměrně vyplavuje.
K tomu dochází zejména při:
- užívání antibiotik
- užívání diuretik
- nadměrné konzumaci alkoholu, soli, kofeinu a kyseliny fosforečné (kolové nápoje)
- dlouhodobém stresu
- nadměrném pocení a silné menstruaci
- výskytu střevních parazitů
Důležité je také uvědomit si, že na vstřebávání vápníku ovlivňují i jiné látky. Proto, pokud užíváte doplňky s hořčíkem, je třeba současně užívat i vitamín B6, D, K2 a selen.
Jedna studie k tomu uvádí
“Je politováníhodné, že dochází k nedostatku tak levného a netoxického prvku, což pak vede k nepřebernému množství onemocnění a lidského utrpení napříč celým světem.”
Jak odstranit nedostatek hořčíku
Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak odstranit nedostatek hořčíku v těle. Řiďte se následujícími doporučeními:
1. Vyhýbejte se lékům, které vyplavují hořčík z těla, jako jsou diuretika a léky proti vysokému krevnímu tlaku.
2. Omezte příjem kávy, kol, soli, cukru a alkoholu.
3. Praktikujte aktivní relaxaci.
4. Jezte potraviny bohaté na hořčík – petržel, fíky, česnek, mandle, žito, ječmen, avokádo, kelp, pšeničné klíčky, oříšky kešu, pohanku, brazilské ořechy, pekanové ořechy, vlašské ořechy, datle, růžičková kapusta, krevety, zelenou listovou zeleninu.
5. Dělejte si lázně s Epsomskou solí (síran hořečnatý).
6. Užívejte doplňky stravy s obsahem hořčíku, vitamínu D, B6, K2 a selenu.
V případě, že budete užívat doplňky, důležité je také forma hořčíku.
Nejhorší vstřebatelné jsou oxidy, sulfáty a karbonáty (uhličitany). Nejlepší jsou citráty, sladový výtažek a laktáty hořčíku.
V případě laktátů nesmíte alespoň 2 hodiny před nebo po jejich užití pít mléko ani konzumovat mléčné výrobky, které by bránily vstřebání laktátů hořčíku.
Upozornění
Vyhýbejte se také aspartát hořčíku, protože ty jsou odvozeny od kyseliny aspartylovou, která má na mozek a nervové buňky neurotoxické účinky.
Rovněž, v případě, že trpíte ledvinové kameny nebo vážné onemocnění srdce, před užíváním hořčíku se pro jistotu poraďte se svým lékařem.
Závěr
Hořčík je skutečný zázrak na relaxaci těla v mnoha směrech.
Proto, pokud se vám přihodí některé z příznaků uvedené v tomto článku, určitě nepřehlédněte nedostatek hořčíku jako jejich možnou příčinu.
Než začnete užívat jakékoliv jiné léky, zkuste si nejprve doplnit hořčík a následně uvidíte, zda po něm samé nepominou.