Chrání před rakovinou, mrtvicí, infarktem a zlepšuje chod trávení. Znáte tuto potravinu?

0
(0)

Tomáš , 15. 02. 2019

Jedná se o velmi zajímavou potravinu, která obsahuje obrovské množství prospěšných látek pro naše tělo a organismus. Pokud vám záleží na vašem zdraví, tak byste určitě měli uvažovat na tím, zda byste neměli tuto potravinu zařadit do svého jídelníčku. Tělo Vám poděkuje.

Kysané zelí

Konzumace této potraviny se vám z dlouhodobého hlediska opravdu velmi vyplatí, níže uvádíme pár jejích účinků na lidské zdraví.

Přírodní probiotikum

Kysané zelí obsahuje velké množství přírodních a pro střeva velmi prospěšných bakterií, které vznikají během procesu kvašení.
Pokud jste v nedávné době užívali antibiotika nebo, pokud máte dlouhodobější potíže se svým trávením, důvodem může být špatná struktura vaší střevní mikroflóry.
Kysané zelí dokáže v poměrně krátkém čase nastolit rovnováhu střevních bakterií, při které budou převažovat její prospěšné nad škodlivými druhy.

Zlepšuje zdraví srdce

Kysané zelí je také bohaté na vlákninu, která podporuje dobré trávení a zpracování živin, čímž zajišťuje zdraví srdce a mozku.
Kromě toho ovlivňuje ve střevech i absorpci cholesterolu do krve. Takto udržuje cévy čisté a průchodné, což má vliv na prevenci infarktů a mozkových mrtvic v důsledku aterosklerózy.

Posiluje kosti

Kysané zelí efektivně posiluje kosti a předchází osteoporóze, protože je velmi bohaté na minerální látky.
Kromě toho, obsahuje i velmi důležitý vitamin K, který je pro zdraví kostí rozhodující. Podílí se totiž na produkci bílkovin, které mají na starosti rovnováhu kostní mineralizace.

Bohaté na vitamín C

Kysané zelí je extrémně bohaté na vitamín C. Kdysi dávno bylo používáno námořníky na prevenci kurdějí – onemocnění způsobovaného dlouhodobým nedostatkem uvedeného vitaminu.
Navzdory moderní době, i dnes mnoho lidí trpí chronickým nedostatkem vitamínu C. Málokdy to sice dospěje až ke kurdějím, ale případy jako krvácející dásně jsou stále poměrně častým jevem.

Chrání před rakovinou

Kysané zelí obsahuje isothiokyanát. Jde o látku s velmi silným protirakovinným účinkem.
Navíc se v ní nachází i substance s názvem glukosinolátu, která aktivuje lidské přirozené antioxidační enzymy.
A nakonec, v kysaném zelí najdeme i množství flavonoidů, které brání poškození a zužování cév a působí i proti rakovinným buňkám.