Když vám zavolá neznámé číslo a řekne tuto větu, musíte hovor ukončit. Jde o podvod a můžete se dostat do problémů

0
(0)

Dalibor , 06. 11. 2019

Telefonní podvody se stávají stále sofistikovanějšími a automatizovanými, což znamená, že se s nimi můžeme setkat častěji než kdy dříve. Podvodníci používají různé triky k tomu, aby získali váš hlas a následně ho použili proti vám. Pokud se necháte nachytat, mohou od vás vymáhat peníze za služby, které jste nikdy neobjednali. Zde je návod, jak se těmto podvodům bránit.

Jak podvodný hovor probíhá?

Podvodný hovor často začíná nevinně. Může to být například ženský hlas, který vám příjemně nabízí nějakou službu. Hovor se může zdát naprosto běžný, až na to, že v monologu volajícího není žádná mezera pro vaši reakci.

Když se konečně rozhodnete slušně ukončit hovor, může se stát, že si uvědomíte, že mluvíte s robotem – automatickým systémem, který nahrává váš hlas. Poté následuje klíčová otázka: „Slyšíte mě?“ Pokud na tuto otázku odpovíte „ano“, podvodníci váš hlas zaznamenají a následně ho mohou upravit tak, aby to vypadalo, že jste souhlasili s jejich nabídkou.

Správná reakce: Okamžitě zavěsit

Pokud jste někdy v takové situaci, nejlepší, co můžete udělat, je okamžitě zavěsit. Neodpovídejte na žádné otázky, zejména ne na otázky, které vyžadují jednoduchou kladnou odpověď. Pokud byste řekli „ano“, podvodníci by mohli toto slovo použít k tomu, aby vás oklamali a tvrdili, že jste přijali jejich nabídku.

Podle organizace Better Business Bureau se v posledních dnech tento typ podvodů stává čím dál běžnějším. Ve více než polovině případů podvodníci používají otázku „Slyšíte mě?“ hned na začátku hovoru, než si lidé vůbec uvědomí, že nejde o skutečnou osobu. Doporučuje se nereagovat a okamžitě hovor ukončit.

Jak se bránit?

Nejlepší ochranou proti těmto podvodům je prevence. Vyhněte se přijímání hovorů z neznámých telefonních čísel. Pokud přesto hovor přijmete a zjistíte, že jde o automatizovaný systém, nezapojte se do konverzace a zavěste. Tím minimalizujete riziko, že váš hlas bude zneužit.

Pamatujte si, že prevence je klíčová. Pokud budete opatrní, můžete se těmto nebezpečným podvodům vyhnout a ochránit se před možnými finančními ztrátami.