Vědci učinili neuvěřitelný objev. Konečně přišli na to, proč má člověk slepé střevo. Nebudete věřit vlastním očím

0
(0)

Dalibor , 05. 11. 2019

Studie prokázaly, že absence slepého střeva dokáže jen mírně zvýšit riziko zachycení infekce. To nás přivádí k otázce, proč tedy tento orgán potřebujeme?

Apendix – červovitý přívěsek slepého střeva. Lidé, kteří ho nemají, žijí normálním životem. Proč bychom ho měli mít?

Pravda je v tom, že apendix vykonává důležitou imunitní funkci – ochraňuje prospěšné bakterie žijící ve střevech. Časopis Time napsal, že k tomuto výsledku přišel tým mezinárodních vědců, kteří studovali evoluční vývoj orgánu u různých druhů zvířat.

Pod vedením amerického antropologa jménem Heather Smith, biologové analyzovali přítomnost a absenci apendixu u 533 savců a přišli k zajímavému poznatku: druhy savců, u kterých se slepé střevo nachází, v něm mají vyšší koncentraci lymfatické tkáně. Tato tkáň sehrává roli při tvorbě imunitního systému a také stimuluje růst zdravých střevních bakterií.

Avšak i v případě odstranění slepého střeva, se nemusíte obávat, nevyskytnou žádné vážné důsledky, které by vás mohly ohrozit.

V nejhorším případě může jeho absence jen mírně zvýšit riziko infekcí a doba zotavení se z nemocí spojených s vyprazdňováním prospěšné střevní mikroflóry se o něco prodlouží.