Čína je v dnešním moderním světě neuvěřitelně důležitá. Kromě jejích neuvěřitelných tradic a specifik či výborné kuchyně, také vyrábí řadu výrobků, které potřebujeme a používáme každý den.
Dosud byl její průmysl pod dohledem veřejnosti, ale kvůli nedokonalosti norem se lidé začali vyhýbat produktům dováženým z Číny. Na trhu byly totiž zajištěny některé odporně levné čínské výrobky, plné toxických látek a ty byly prodávány v USA a po celém světě.
Potraviny z Číny
Prozradíme vám 8 nelegálních čínských potravin, kterým byste se měli vyhnout, protože jsou plné nebezpečných toxinů a jsou běžně dopravovány z druhé strany světa.
1. Falešný ženšen
Kořen ženšenu je populární léčivá rostlina, která se v Číně běžně používá již více než tři tisíciletí. Jeho cena se rychle zvyšovala, proto se místní obyvatelé snažili najít způsob, jak z toho vytěžit co nejvíce. Začali ho tak vařit v cukru, aby byl kořen těžší.
Wei Feng, čínský zdravotní odborník z Národního ústavu pro kontrolu potravin a léčiv (NIFDC), tvrdí, že hlavním problémem nejsou jen maloobchodníci, kteří okrádají své zákazníky, ale i pracovní postup, při kterém se z potravin odstraňují výživné hodnoty.
Zjistil, že přírodní ženšen obsahuje 20 % cukru a ten falešný ho obsahuje až 70 %, což je velmi škodlivé pro zdraví.
2. Falešný zelený hrášek
Zprávy tvrdí, že falešný zelený hrášek byl vyroben v čínské provincii Hunan v roce 2005. Tento příběh publikován v místních novinách potvrdil, že tento hrášek byl tvrdý i poté, co ho uvařili a voda měla nepřirozenou zelenou barvu.
Výrobci z něj velmi prosperovali a vyšetřování zjistilo, že jedna z těchto ilegálních dílen, která tento falešný zelený hrách vyráběla 3 roky byla následně zavřena.
Falešný hrách se vyráběl z hrachu, sojových bobů, s přídavkem zeleného barviva a disiřičitanu sodného (E223), který sloužil jako konzervační látka a bělidlo. Toto barvivo je zakázáno kvůli jeho rakovinotvorným vlastnostem a kvůli schopnosti bránit absorpci vápníku v těle.
Sang Liwei, odborník pro bezpečnost potravin v Pekingu, prohlásil, že tento výrobek předtím používali v čínských provinciích Hunan a Guangdong.
Podle něj, čínští úředníci označují potraviny za případně nebezpečné pouze tehdy, pokud alespoň jeden člověk kvůli nim zemře. Navíc potenciální nežádoucí účinky takových výrobků, zda nesprávné použití přídatných látek nejsou na etiketě uváděny, dokonce jsou dále prodávány.
3. Imitace vajec
Existují instruktážní videa na čínských webových stránkách, které znázorňují způsob, jak Číňané vydělávají 70 dolarů denně z výroby a prodeje falešných vajec. Ty obsahují škodlivé složky, zahrnující želatinu, kyselinu alginovou (E400), chlorid vápenatý, vodu, kamenec hlinito-draselný a umělé barvivo.
Jejich vaječné skořápky jsou vyrobeny z uhličitanu vápenatého a konzumace těchto vajec vede ke ztrátě paměti a demenci.
4. Falešné sladké bramborové nudle
Čínské úřady zjistily, že zařízení nacházející se ve městě Zhongshan, vyrobilo nejméně 5,5 tun falešných nudlí. Mnozí lidé si stěžovali na podivnou chuť těchto sladkých bramborových nudlí.
Vyšetřovací orgány zjistily, že tyto nudle obsahovaly kukuřici s průmyslovým inkoustem, který je barvil do fialova, a také obsahovaly parafín.
5. Plastová rýže
Čínské úřady našly falešnou rýži prodávanou v zemi. Předpokládá se, že tato rýže obsahovala brambory a syntetickou pryskyřici! Tato rýže zůstávala tvrdá i po uvaření a způsobovala stejné nežádoucí účinky jako falešný hrášek. Její dlouhodobá konzumace vedla k rakovině.
Opět bylo potvrzeno, že hlavním účelem výrobců je zisk z falešných variant potravin. Tato falešná rýže se stala populární a získala název „Wuchang“.
6. Průmyslová sůl prodávaná jako stolní
Vzhledem k nepříznivým účinkům její konzumace je průmyslová sůl označována jako „nevhodná pro lidskou spotřebu“, ale je mnohem levnější. V průběhu posledních 13 let bylo jistě prodáno 788 tun této soli prodáno nejméně 12 subjektům.
Tato škodlivá sůl vede k psychickým i fyzickým problémům, zahrnující poruchy reprodukčního systému a hypotyreóze – zvýšené funkci štítné žlázy
7. Hovězí maso vyrobené z vepřového masa
Vepřové maso je v Číně mnohem levnější, proto se v restauracích prodávalo jako hovězí. Je chemicky zpracované, a to přidáním hovězího extraktu a maskovací polevy, ve které je maso marinované 90 minut.
Odborníci lidem doporučují, aby se vyhnuli falešnému hovězímu masu, protože jeho dlouhodobá konzumace způsobuje znetvoření, otravu a dokonce i rakovinu.
8. Dětská výživa
CBS News oznámily, že téměř 50 lidí bylo obviněno z výroby falešné instantní dětské výživy, která způsobila četné úmrtí dětí v čínské provincii Fuyang v roce 2004.
Tato dětská výživa obsahovala jen několik živin, a ty byly navíc povětšinou vyrobeny z křídy.
U všech dětí, které ji konzumovaly, se vyvinulo „onemocnění velké hlavy“, které se projevovalo zvětšením hlavičky dítěte a pomalým zhoršováním zbytku těla.