Zde je důvod, proč byste měli jíst avokádo denně (Pokud to ještě neděláte!)

0
(0)

Dalibor , 12. 01. 2020

Avokádo je velmi specifickým a jedinečným druhům ovoce, které se od jiných dost výrazně odlišuje.

 

Zatímco ostatní druhy ovoce obsahují převážně sacharidy, avokádo je bohaté převážně na zdravé tuky. Má v sobě také pár živin, které je dnes v jiných potravinách už těžko najít.

Existují i mnohé studie, které dokazují jeho zdravotní přínos ve formě prevence, ale i při léčbě více specifických onemocnění.

Mezi jeho nejvýraznější přínosy, které člověk na sobě zpozoruje poměrně rychle po tom, jak ho začne konzumovat, patří následující:

1.Doplnění chybějících vitamínů a minerálů

Avokádo je nejen chutné, ale i velmi výživné. Obsahují až 20 pro lidské tělo nezbytných vitamínů a minerálů.

Mezi nejdůležitější z nich patří:

  • vitamín K
  • vitamín C
  • vitamín B5
  • kyselina listová
  • draslík
  • vitamín E
  • vitamín B6
  • hořčík
  • měď
  • železo
  • mangan
  • zinek
  • fosfor

2. Podpora při hubnutí a zlepšení trávení

Avokádo je výbornou stravou pro ty, co se snaží zhubnout. Pokud jste na dietě, vůbec se mu nemusíte vyhýbat kvůli jeho obsahu tuků.

 

Je sice pravda, že jedno avokádo má až 160 kalorií. Nicméně tuky, které je představují, jsou zdravé tuky.

Kromě tuků v něm najdete i asi 2 gramy proteinů, které s ostatními složkami pomáhají při regeneraci svalů po cvičení.

Co se týče sacharidů, tak v jednom avokádu je najdete až 9 gramů, ale 7 z nich je ve formě nestravitelné vlákniny. To znamená, že v jejich důsledku nedojde ke zvýšení cukru v krvi. Naopak, vláknina podpoří zdravé trávení a průchod potravy střevy.

Jako speciální bonus, avokáda neobsahují sodík, ani cholesterol.

3. Doplnění chronicky chybějícího draslíku

Možná jste již slyšeli o důležitosti draslíku v naší stravě.

Problém je, že intenzivní zemědělství v rozvinutých zemích za posledních 70 let ho z půdy výrazně odčerpalo. To způsobuje jeho chronický nedostatek u lidí.

Jak vyléčit štítnou žlázu?

Avokádo obsahuje velmi vysoké množství draslíku. Najdete ho v něm dokonce více než v banánech či bramborách.

Draslík je minerál, který je v lidském těle zodpovědný za obrovské množství biochemických procesů.

Jednou z jeho nejdůležitějších funkcí je udržování elektrického potenciálu v buňkách.

4. Předcházení a zlepšení stavu u onemocnění srdce

Současný sedavý životní styl a nezdravé stravování způsobují u mnoha lidí kardiovaskulární onemocnění.

Zařazení avokáda do vašeho pravidelného jídelníčku vám pomůže snížit hladinu triglyceridů v krvi, které jsou hlavní příčinou onemocnění srdce a cév.

Existují také studie, které ukázaly, že avokádo bylo schopno snížit hladinu celkového cholesterolu v krvi tím, že selektivně snížilo špatný cholesterol až o 22% a současně zvýšilo dobrý cholesterol o 11%.

5. Zlepšení vidění

Avokáda mají vysoký obsah luteinu a zeaxantinu - tedy vedle vitaminu A další dvě složky zodpovědné nejen za ostrost zraku, ale i za celkové zdraví očí.

Lutein a zeaxantin jsou známé tím, že výrazně snižují riziko tvorby kataraktů u starších lidí.

Kromě toho dále snižují riziko makulární degenerace (žluté skvrny).

Závěr
Avokáda jsou tedy opravdu nesmírně cenným ovocem, které poskytuje hned několik významných zdravotních přínosů.

Díky svému vysokému podílu tuků a bílkovin vědí dokonce v mnoha případech nahradit i maso.