Vědci tvrdí, že zapomnětlivost je znakem inteligence. Pokud člověk vypustí nepodstatné věci, lépe se soustředí

0
(0)

Dalibor , 23. 12. 2019

Říkají, že je zbytečné pamatovat si věci, které umíme rychle najít na internetu.

Když jdeš ráno do školy, či práce tak musíš věnovat pár minut jen tomu, aby si zjistil kde si dal včera klíče? Stává se ti, že zapomeneš jméno člověka, kterého si právě potkal? Pokud si na otázky odpověděl, že ano, tak z toho pravděpodobně nejsi nadšený.

Zapomětlivost

No už se za to nemusíš stydět, nová studie publikovaná v neuronu říká, že to vůbec není špatné a zapomnětlivost je dokonce znakem inteligence. Tvůj mozek se totiž dokáže soustředit jen na důležité věci, informuje CNN .

Paul Frankland a Blake Richards z univerzity v Torontu, kteří tuto studii vypracovali, říkají, že cílem paměti je přenést, tedy zapamatovat si nejdůležitější informace a ty nepotřebné z hlavy vypustit.

"Je důležité, aby mozek zapomněl nepodstatné informace a soustředil se na věci, které mu pomohou rozhodnout se v důležitých věcech v reálném životě," říká Richards, přičemž tvrdí, že jen nové vzpomínky nám umí pomoci při nových situacích a vážných rozhodnutích.

Během studie vědci studovali data z mozkové aktivity a ztráty paměti při lidech i zvířatech. Přišli na to, že mozek je schopen staré vzpomínky nahradit těmi novými a podstatnými, přičemž v hlavě zachová podstatu té staré, jen vymaže detaily. Právě to je správné a inteligentní chování mozku.