Jak zpomalit či dokonce zcela zvrátit šedivění vlasů.

0
(0)

Dalibor , 12. 01. 2020

Šedivění vlasů je pro mnohé nežádoucím projevem stárnutí. Zatímco u brunetek se k odbarvování často používá peroxid vodíku, jen málokdo ví, že tato látka může hrát roli také při předčasném šedivění vlasů. Vědci z Bradfordské univerzity jako první objevili, jak významně peroxid vodíku ovlivňuje tento proces.

Peroxid vodíku a proces stárnutí vlasů

Peroxid vodíku je látka, kterou tělo produkuje v rámci metabolických procesů. Mladý organismus je schopen ho rychle odbourávat, ale s přibývajícím věkem se tato schopnost oslabuje. V důsledku toho se peroxid hromadí a začíná narušovat enzym tyrosin kinázu, která je zodpovědná za tvorbu melaninu – pigmentu, který vlasům dodává jejich barvu. Jakmile produkce melaninu klesá, vlasy začínají šedivět.

Vědci doufají, že v budoucnosti budou schopni kontrolovat hladinu peroxidu vodíku v těle, a tím zpomalit proces šedivění.

Nové objevy v boji proti šedinám

Vědcům z Univerzity v Manchesteru se podařilo vyrobit syntetickou molekulu K(D)PT, která podporuje tvorbu melaninu. V testech, kdy byla tato molekula aplikována u žen ve věku 46 až 65 let, došlo k návratu původního zabarvení vlasů. Tato metoda je obzvlášť slibná pro osoby, které začaly šedivět už v mladém věku.

Další faktory ovlivňující šedivění

Vedle peroxidu vodíku mohou šedivění ovlivňovat i další faktory, jako je genetika či stravování. Naštěstí existují přírodní způsoby, jak šedivění oddálit nebo znovu podpořit tvorbu melaninu. Zde jsou některé osvědčené metody, jak šedivění zpomalit a znovu získat přirozenou barvu vlasů:

1. Kyselina listová

Denní užívání 300 až 400 mikrogramů kyseliny listové může výrazně pomoci v boji proti šedinám. Tato látka se v těle přeměňuje na kyselinu para-aminobenzoovou, která stimuluje produkci melaninu. Díky tomu může nejen zastavit šedivění, ale také znovu obarvit vlasy, které již ztratily svou pigmentaci.

2. Minerály – zinek, vápník a měď

Tyto minerály zpomalují nástup šedin, protože pomáhají regulovat biotin (vitamin B7), který hraje klíčovou roli v kvalitě vlasů. Nejlepšími přírodními zdroji zinku, vápníku a mědi jsou chlorella a spirulina.

3. Extrakt ze šalvěje lékařské

Šalvěj je známá svými pozitivními účinky na vlasy. Připravte si silný extrakt z 100 gramů sušené šalvěje vyluhované v půl litru horké vody. Tento výluh pak aplikujte na vlasy. Pomůže dočasně obnovit jejich přirozenou barvu.

4. Zbavte se lupů

Podle některých studií mohou lupy urychlovat šedivění vlasů. Zbavte se jich pravidelným promýváním vlasů vodou s rozředěnou citronovou šťávou a solí, nebo vyzkoušejte další přírodní prostředky proti lupům.

5. Roztok heřmánku a vinného octa

Uvařte silný heřmánkový čaj, do kterého přidejte lžíci vinného octa. Tento roztok naneste na vlasy a nechte působit 20 minut, poté opláchněte vodou. Pomůže oživit přirozenou barvu vlasů.

6. Kokosový olej a kari

Smíchejte kokosový olej s kari kořením a směs mírně zahřejte. Po vychladnutí aplikujte na vlasové kořínky a jemně masírujte. Tento přírodní postup může přispět k zastavení šedivění.

7. Černý čaj se solí

Do sklenice černého čaje přidejte lžičku soli a směs aplikujte na vlasy. Po 30 minutách opláchněte vodou. Tento postup pomáhá při boji se šedinami a obnovuje zdravý vzhled vlasů.

Závěr

Přestože šedivění vlasů je přirozeným projevem stárnutí, existuje několik způsobů, jak tento proces zpomalit a znovu podpořit tvorbu melaninu. Věda neustále přináší nové poznatky, které nám dávají naději, že se v budoucnosti budeme moci šedinám efektivně bránit.