Obsah článku
Vegetariánství zda veganství se stávají v posledních letech stále oblíbenějšími životními styly. Strava bez masa, či dokonce bez jakýchkoliv živočišných produktů je pro tělo z různých stránek prospěšná. Někteří lidé se pro tuto formu stravování rozhodnou kvůli zdravotním problémům, jiní ji přijmou za své přesvědčení zcela přirozeně.
Podívejte se, co se stane s vaším tělem, když z jídelníčku vyřadíte maso.
7. Sníží se riziko zánětů v těle
Sýry, mléko a samotné maso podporují v lidském těle různé druhy zánětů. Ne ty, které vznikají po zraněních nebo operacích. Ty jsou v takových případech naprostou samozřejmostí. Masitá strava pomáhá udržet v těle chronické záněty i několik měsíců, ba až let. Vegetariánství naopak obsahuje potraviny, které mají protizánětlivé účinky. Studie prokázaly, že lidé, kteří konzumují výhradně rostlinnou stravu, mají v těle několikanásobně nižší hladiny CRP proteinu (indikátor zánětlivých onemocnění).
6. Sníží se váš cholesterol
Zvýšený cholesterol je strašákem 21. století. Nejen USA, ale i Slovensko už pociťuje stále častěji problémy se zvýšeným cholesterolem. Hnací silou špatných výsledků je přitom častá konzumace sýrů, drůbeže a jiných živočišných výrobků. Podle výzkumů dokáže rostlinná strava snížit hodnoty cholesterolu v krvi až o 35%, což je srovnatelné číslo s farmaceutickými výrobky. Navíc obsahuje množství vlákniny, která je další účinnou zbraní při souboji se zvýšenými hodnotami cholesterolu.
5. Podpoříte své mikroorganismy
Lidské tělo se skládá z miliard mikroorganismů po celém našem těle. Tyto mikroorganismy mají pro organismus různý význam. Pomáhají trávit přijatou potravu, produkují různé živiny, posilují náš imunitní systém atd. Podle studií pomáhají i při prevenci před různými nemocemi. A právě rostlinná strava pomáhá těmto mikroorganismům v jejich práci. Nejvíce ovlivňuje právě na mikroorganismy působící v trávicím traktu. Naopak příliš častá masitá strava vašemu trávicímu traktu velmi přitíží.
4. Posílíte své geny
Rostlinná strava pozitivně ovlivňuje i lidské geny. Zní to sice zvláštně, ale je to tak. Bylo prokázáno, že antioxidanty a jiné prospěšné látky, které v takové stravě najdeme, mají pozitivní vliv na to, jak si dokáže tělo poradit s poškozenou DNA. Další studie potvrdily pozitivní účinky při prevenci před rakovinou prostaty. Dokonce rostlinná strava zpomaluje zkracování koncových částí chromozomů. Tyto části se stárnutím zkracují, až nakonec celá buňka zahyne. Znamená to tedy, že bychom mohli déle žít?
3. Snížíte riziko cukrovky
V žebříčku strašáků 21. století následuje za zvýšeným cholesterolem cukrovka. Ne ta vrozená, ale ta, kterou můžeme získat kdykoliv během života. Masné výrobky, zejména z červeného masa, tato rizika několikanásobně zvyšují. Pokud konzumujete maso už jednou týdně po dobu 17 let, vaše riziko na onemocnění cukrovkou typu 2 je až o 74% vyšší než u vegetariána. Proč je to tak? Za všechno mohou živočišné tuky, které poškozují buňky v pankreatu a právě to je spouštěčem tohoto onemocnění.
2. Přesné hodnoty proteinů
Průměrný “všežravec” příjmu svou stravou 1,5 násobek pro tělo potřebných bílkovin. To ale není tak prospěšné, jak to možná zní. Právě naopak, nadbytečné bílkoviny uloží tělo jako tukovou vrstvu, nebo je vyloučí jako odpad. Rostlinná strava nedává tělu nic, co nepotřebuje. Hladiny bílkovin jsou v normě a narozdíl od živočišných proteinů, mají pozitivní vliv při prevenci před mnoha chronickými onemocněními.
1. pomůžete světu
Živočišná výroba je jedním z největších zabijáků naší planety. Produkuje obrovské množství skleníkových plynů a na její úkor jsou každoročně odlesňovány rozsáhlá území zalesněné půdy. Tisíce litrů vody, které se spotřebují na živočišnou výrobu mohou v jiných částech světa zachránit miliony životů. Některé části světového oceánu jsou téměř úplně vyloveny, jiné zase extrémně znečištěné. A ty podmínky, v nichž musí tyto zvířata prožít svůj život. To vše kvůli našim talířem.