Cukr sám o sobě není nijak zlý, ale problém přichází s tím, že cukr dnes obsahuje mnoho potravin a vy tím pádem do těla vpravíte mnohem víc cukru, než tělo skutečně potřebuje.
Cukr
Dá se konstatovat, že když radikálně snížíte objem sladkostí (a nahradíte je např. ovocem) a přestanete si sladit kávu nebo čaj, budete určitě mnohem zdravější.
Tady je pět věcí, které se odehrávají ve Vašem těle potom, když přestanete jíst cukr.
Více energie
Zní to divně, když si mnozí z nás právě při silné únavě či ospalosti dají slazenou kávu nebo, což je ještě horší, sladký energetický nápoj. Vysvětlení je velmi jednoduché: cukr skutečně dodává svěžest, bohužel však na velmi krátkou dobu. Všeobecně je možno říci, že cukr dělá všechno proto, abyste se cítili chronicky unavení. Blokuje schopnost Vašeho organismu uchovávat zásoby energie. Jakmile je strávený – k tomu stačí pouhá hodina – začne Vám znova padat hlava. A musíte znovu sníst nebo vypít něco sladkého. Vzniká začarovaný kruh. Omezte proto příjem cukru.
Stabilizace váhy
Cukr v potravě nás nutí jíst ještě více cukru. Vyvolává skutečnou chemickou závislost! Řekněme si to upřímně: drtivá většina vyráběných potravin obsahuje tuny soli a cukru. Spolu s nimi Vaše tělo získává přebytečné kalorie. Cukr navíc vyvolává pocit hladu a nutí nás přejídat se. To je důvod, proč když sníte čokoládovou tyčinku, máte už za hodinu pocit, že byste dokázali sníst třeba slona.
Funkce trávicího traktu
Kdyby s Vámi mohly Vaše vnitřní orgány hovořit, určitě by Vás požádaly, abste jedli o hodně méně sladkých výrobků. Všimli jste si, že ti, kteří mají rádi sladké, chodí na WC o hodně častěji než ostatní? To není žádná náhoda: trávicí ústrojí spracovává cukr nejrychleji ze všeho. Jakmile je cukru příliš, potom naše trávení zkrátka nestíhá spracovávat cokoliv jiného do té doby, než se ocitne v dlouhém střevě.
Chuť na sladké
Je to fakt: cukr Vás nutí chtít cukr. Když ho vyřadíte z jídelníčku, Váš zvyk vždy a všude si objednávat moučník, časem vymizí. Budete mít raději ovoce. Dorty a pečivo Vám budou připadat příliš sladké.
Zdravější pokožka
Nemůžete pochopit, co se Vám děje s pokožkou, když ji neustále mažete různými krémy a mastěmi? Je celkem možné, že přebytek cukru Vám ji poškozuje zevnitř. Když se v lidském těle vyskytuje chronický přebytek glukózy, je kůže suchá, lehce se pokrývá vředy a vyrážkami. To je přirozená reakce organismu.
Závěr
Podle doporučení Celosvěté zdravotnické organizace bychom neměli v průběhu dne získat ze sladkostí více jak 5 % celkově potřebné energie. Jak však dosáhnout toho, aby se nám tato norma nezdála nijak zatěžující? Začněte s maličkostmi. Všímejte si toho, co jíte a pijete. Kolik je v tom cukru? Možná byste měli skoncovat s ledovými čaji a kolou.
Samozřejmě, že to není lehké. Uvědomte si ale jednu věc: závislost na cukru vymizí během třech týdnů. Jestli dokážete přežít tyto tři týdny, tak po tomto osvobozujícím období bude Vase nutkání jíst sladké podstatně oslabené. A vzápětí vymizí. Prostě už nedokážete sníst nic příliš sladkého. Nebudete to chtít. Za nějaké to počáteční úsilí to stojí.