Je vám nad 40? Víc než tři dny práce týdně Vám škodí

0
(0)

Dalibor , 23. 12. 2019

Práce nás často definuje a zušlechťuje, ale co se stane, když jí máme příliš? Nová studie vědců z Austrálie a Japonska přináší překvapivá zjištění – po čtyřicítce může přílišná pracovní zátěž výrazně snížit náš kognitivní výkon. To znamená, že nadměrná práce může mít negativní vliv na naši paměť, schopnost uvažování i duševní činnost, což snižuje naši produktivitu.

Jak práce ovlivňuje kognitivní schopnosti?

Vědecký tým zkoumal více než 6 500 Australanů starších 40 let, aby zjistil, jak dlouhá pracovní doba ovlivňuje jejich kognitivní výkon. Výsledky ukázaly zajímavý vztah mezi počtem hodin odpracovaných týdně a inteligencí. Pokud účastníci pracovali méně než 25 hodin týdně, práce jejich duševní kapacitu zvyšovala. Jakmile však pracovní doba překročila 25 hodin týdně, nastal zlom a kognitivní schopnosti se začaly zhoršovat.

Proč po 40 letech nastává útlum?

Výzkumníci věří, že klíčovými faktory, které ovlivňují tuto změnu, jsou stres a nedostatek spánku. Zpočátku práce stimuluje mozek, ale jakmile se překročí určitá hranice, fyzický a psychický stres začne převažovat a vede k opačnému efektu. Tento jev se zdá být obzvláště výrazný u lidí starších 40 let, kteří čelí nejen pracovnímu tlaku, ale často i povinnostem vůči rodině, jako je péče o děti nebo starší rodiče.

Podle vědce Colina McKenzieho z Univerzity Keio v Japonsku je u mladších osob schopnost regenerace mozku silnější, a proto jsou vůči dlouhé pracovní době odolnější. U starších lidí však intenzivní práce může mít mnohem hlubší dopad na mozek a jeho funkce.

Jak dlouhá pracovní doba je ideální?

Výsledky studie naznačují, že po čtyřicítce může být nejproduktivnější pracovat pouze tři dny v týdnu, tedy zhruba 25 hodin. Tento částečný úvazek podporuje udržení kognitivních schopností a zabraňuje přetížení. Pracovat více a déle totiž produktivitu nezvyšuje, ale naopak snižuje.

Co z toho plyne?

V souvislosti se zvyšováním důchodového věku na celém světě přináší tato studie důležitou zprávu: méně práce může znamenat vyšší kvalitu života i produktivitu. Pro lidi starší 40 let se tři dny práce týdně mohou stát ideálním řešením, jak zůstat efektivní a zároveň pečovat o své duševní zdraví.

Tato zjištění by mohla být podnětem k zamyšlení nejen pro jednotlivce, ale i pro společnosti, které se snaží optimalizovat pracovní výkonnost svých zaměstnanců.