Řada ingrediencí obsažených ve zpracovaných potravinách může mít extrémně toxický účinek na lidské zdraví a může způsobit vážné zdravotní problémy.
Jedovaté potraviny
V dnešním článku uvádíme přehled některých nejtoxičtějších potravin, které máte doma v kuchyni, aniž by jste to vlastně tušili.
Muškátový oříšek
Muškátový oříšek má halucinogenní účinky. Pouhých 5,5 gramu může způsobit křeče a 8 gramů může dokonce vyvolat záchvat. A stačí jeden muškátový oříšek denně, aby došlo k rozvinutí psychózy.
Rebarbora
Listy rebarbory jsou nesmírně toxické, protože jsou plné kyseliny šťavelové, která může zapříčinit tvorbu ledvinových kamenů.
Při konzumaci menšího množství může dojít k vážným zdravotním problémům, ale konzumace 5 kg této rostliny již může mít smrtelné následky.
Brambory
Brambory se zelenou slupkou jsou extrémně toxické. Tyto brambory a jejich klíčky obsahují glykoalkaloidy, které mohou způsobit průjem, kóma a dokonce i smrt.
Tuňák
Tuňák je vysoce toxická potravina, protože obsahuje rtuť. Pokud se rtuť dostane do mozku, může dojít k jeho vážnému poškození. Podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv by se ženy a děti měly konzumaci tuňáka zcela vyhýbat.
Mandle
Existují dva druhy mandlí: sladké a hořké. Hořké mandle obsahují kyanovodík, a konzumace 7 z 10 oříšků může způsobit vážné zdravotní problémy u dospělých a dokonce smrt u dětí.