Je lepší pít vodu před nebo až po jídle? Po přečtení tohoto článku v tom budete mít konečně jasno

0
(0)

Tomáš , 23. 05. 2019

Dnes se zaměříme na pitný režim. Nejlepší je samozřejmě pít čistou vodu. Věřím, že většina se mnou bude souhlasit. Není nic lepšího, než vypít sklenici čerstvé studené vody. Zejména, pokud chcete být zdraví a chcete, aby byl váš organismus dostatečně hydratovaný. Voda je velmi užitečná a potřebná, a pokud ji pijete pravidelně, v dostatečném množství, slouží i jako prevence proti mnoha onemocněním.

Voda před jídlem nebo po jídle?

Výzkumy v oblasti využívání vody, co se lidského těla týká, nejsou nic nového a praktikují se již několik let. Dosud však vědci nebyli schopni určit, co je lepší. Pít vodu před jídlem nebo pít vodu až po jídle. Jak už to bývá, obě možnosti mají své výhody a nyní se na ně podíváme.

Voda před jídlem

Když se před jídlem napijete, vaše tělo se trochu zasytí a vy sníte méně. Váš žaludek je částečně naplněn vodou a proto již nemusíte tolik jíst, resp. nepociťujete takový velký hlad. Nejlepší však je, když vypijete čistou vodu nebo minerálku. Nedoporučuje se pít slazené nápoje a ani příliš studené či horké nápoje.

Sklenice vody před jídlem také pročistí tělo od toxinů, podpoří funkci lymfatického systému, zlepší metabolismus a čistí žaludek i střeva.

Voda zabezpečí potřebnou vlhkost. To znamená následující: po spánku je vaše tělo dehydrované, i když si to možná neuvědomujete. Právě proto je důležité vypít dostatečné množství vody ještě před snídaní. Dodá vám to nový impuls a dostatek energie na nastartování dne a váš metabolismus bude po čase jako vyměněný.

Voda po jídle

Voda rovněž pomáhá při trávení. Dlouhou dobu si však odborníci mysleli, že voda brání dobrému trávení. Tento mýtus je populární i mezi běžnými lidmi. Nedávné vědecké studie však prokázaly, že voda procesu trávení naopak napomáhá. Kromě toho, když po jídle vypijete sklenici čisté vody, živiny, které jste v jídle přijali, budou rychleji a lépe vstřebávat do těla a tělo dokáže přijatou energii lépe využívat.


Jak to tedy je?

Obě možnosti mají něco do sebe a proto neuděláte špatně, pokud se napijete i před a po jídle. Pitná voda je užitečná a potřebná a to, kdy budete pít, záleží jen na vás. Neexistuje žádné pravidlo kdy a kolik vody pít. Každý člověk má v sobě zabudované něco, čemu se jinak říká také žízeň, což je signál vyslán z mozku, který říká, že je třeba doplnit tekutiny. Ostatní poučky o vodě jsou jen mýty, které si člověk zřejmě vymyslel. Pokud budete přijímat dostatek vody, budete vždy v dobré kondici, budete mít dobrou náladu a poděkuje se vám vaše tělo, mozek, vlasy, pokožka, a i nehty.