9 nejlepších potravin na prevenci rakoviny prsu

0
(0)

Dalibor , 16. 02. 2020

Rakovina prsu je v současnosti prvním nejvíce diagnostikovaným typem rakoviny a druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu.

Ukazuje se, že riziko jejího propuknutí lze do značné míry snížit pomocí stravy. Výzkumníci ve Velké Británii odhadují, že až 90 ze 100 rakovin lze předejít změnou stravovacích návyků.


Důkazy o protinádorových účincích mnoha potravin v poslední době přibývají závratným tempem. Kromě stravy velmi podstatným faktorem je i udržování si zdravé tělesné váhy.

 

Pojďme se nyní podívat na to, které 9 druhy potravin mají největší potenciál zabránit vzniku rakoviny prsu.

 

1. Vláknina
Vláknina je nestravitelná část rostlin, která je však pro zdravé trávení nenahraditelná.

Plní dvě úlohy - umožňuje snadnější přesun potravy střevy, čímž brání zácpě a také sama tvoří potravu pro prospěšnou střevní mikroflóru.

Při prevenci rakoviny se jako nejhodnotnější vláknina jeví ta pocházející s otrub pšenice, rýže a dalších obilovin. Tento druh vlákniny dokáže snižovat hladinu estrogenu v těle ženy, což je největší příčinou vzniku rakoviny u žen po menopauze.

Doporučuje se konzumovat 25 gramů vlákniny denně.

Navíc vláknina dodá tělu pár důležitých antioxidantů a také sníží množství zkonzumovaného cukru (další častá příčina rakoviny), protože vyvolává pocit nasycení.

Kromě otrub najdete vlákninu iv zelenině, ovoci (zde pozor na cukr) nebo v lněných semínkách. Můžete ji také extra doplňovat, například užívat oblíbený doplněk psyllium.

2. Ovoce
Ovoce je výborným zdrojem již zmíněné vlákniny a také množství vitaminů (A, C, E), minerálů (hořčík, selen) a antioxidantů.

Antioxidanty brání chemickým reakcím, které vedou k poškozování genů a vzniku mutaci. Abnormální změny v DNA totiž mohou vyvolat rakovinné bujení.

Jak jsme již uvedli, ovoce je velmi zdravé, ale nepřehánějte to s ním, protože obsahuje poměrně velký podíl cukru.

3. Karotenoidy
Karotenoidy jsou přírodní pigmenty, které dávají rostlinám jejich typické zbarvení. Existuje přes 600 druhů těchto pigmentů.

Studie ukázaly, že ženy, které měly vyšší hladinu karotenoidů v krvi, měli zároveň i nižší riziko vzniku rakoviny prsu.


Mezi nejlepší přírodní zdroje karotenoidů patří:

  • mrkev
  • špenát
  • papaja
  • papričky
  • sladké brambory
  • kapusta
  • rajčata

4. Flavonoly a flavonely
Flavonoly a flavonely, známé pod společným názvem flavonoidy, jsou ochranné látky rostlin. Podobně působí i na lidi, které chrání před vznikem rakoviny.

Mezi bohaté zdroje flavonoidů se řadí:

  • cibule
  • brokolice
  • černý a zelený čaj
  • heřmánkový čaj
  • celer
  • ovoce
  • tmavá čokoláda (kakao)
  • bobulovité ovoce (borůvky, maliny, ostružiny)
  •  

Obecně platí, že strava bohatá na rostlinnou potravu je velmi dobrou volbou při snaze o prevenci rakoviny nejen prsu, ale i ostatních jejích typů.

 

5. Vitamín D
Vitamin D je jedna z nejsilnějších látek, které nás chrání před vznikem rakoviny. Ženy s vysokou hladinu tohoto vitaminu mají nižší hustotu prsní tkáně. Nižší hustota představuje nižší riziko rakoviny.

Dostatečná hladina tohoto vitaminu v těle u žen po menopauze dokáže snížit riziko rakoviny prsu až o neuvěřitelných 70%!

Potřeba vitaminu D vrůstá hlavně během zimy, kdy je nedostatek slunečního světla. Avšak i v létě se mnohé ženy slunci vyhýbají, což je velká chyba.

Platí také, že lidé s tmavší pokožkou potřebují na slunci strávit více času pro tvorbu vitamínu D než lidé se světlejší pokožkou.

V případě, že se rozhodnete užívat vitamín D ve formě doplňku, tak vhodná forma je vitamín D3 (cholekalciferol) a doporučená dávka je 800 až 1000 IU (mezinárodních jednotek) denně.

Kromě prevence rakoviny prsu vám vitamín D také ochrání kosti, předejde vzniku osteoporózy a dokonce zabrání nástupu kognitivního útlumu (demence). Vitamin D je vhodné užívat spolu s vitaminem K, který ještě více umocní jeho účinek.

Kvalitní doplněk s vitamínem D3, doplněný o vitamín K2, seženete na Slovensku TU a v Česku ZDE.

6. Granátové jablko
Granátové jablko má pro tělo mnohé zdravotní přínosy, hlavně díky svému vysokému obsahu flavonoidů a polyfenolů s protinádorovými účinky.


 
Ve studiích se ukázalo, že extrakt z granátového jablka a jeho olej snížily výskyt rakoviny prsu až o 87%.

Nejlepší na tomto ovoci je, že je možné ho konzumovat v množství bez omezení, aby se vyskytly nějaké vedlejší účinky.

Na prevenci rakoviny úplně postačí zkonzumovat jedno středně velké granátové jablko denně.

 

Kromě ochrany před rakovinou vám také pročistí cévy od nánosů, předejde infarktu, mrtvici, Alzheimerovy nemoci, Parkinsonovy nemoci a revmatoidní artritidě.

 

7. Kurkumin
O kurkumě a její aktivní složce kurkuminu jste už určitě slyšeli, i na naší stránce jsme se jí několikrát věnovali.

Kurkumin vyvolává programovou smrt rakovinových buněk (apoptózu). Dokonce se ukázal účinný i při druzích rakoviny prsu, které jsou rezistentní na chemoterapii.

Nevýhoda kurkuminu je, že se ve střevě těžko absorbuje. To je však možné vyřešit přidáním pepře, které jeho využitelnost několikanásobně zvyšuje.

V tomto článku najdete podrobné informace o tom, jak kurkumu správně užívat.

8. Rybí olej
Rybí olej je bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které hrají při prevenci rakoviny prsu i ostatních druhů rakoviny velmi důležitou roli.

Vědecké studie uvádějí, že konzumace dvou porcí ryb týdně snižuje riziko rakoviny prsu o přibližně 14%.

V dnešní době je problém, že mnohé ryby, hlavně mořské, jsou znečištěny těžkými kovy. Proto je možné uvažovat o nahrazení ryb doplňky, které jsou filtrovány a jejich výrobci zaručují, že se v nich těžké kovy nenacházejí.

9. Extra panenský olivový olej
Mnohé vědecké studie zjistily, že pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje vám pomůže významně snížit riziko rakoviny prsu. Konkrétněji o tom píše například tento článek.

Úplně postačí, když budete denně konzumovat zhruba 2 polévkové lžíce olivového oleje.

Jednoduše si ho přidejte do salátů nebo již uvařených polévek či jiných jídel. Nepoužívejte ho však na vaření nebo nebodaj smažení, protože teplem se jeho užitečné látky ničí.