8 důvodů, proč byste měli pít šťávu z červené řepy alespoň jednou nebo dvakrát týdně.

0
(0)

Dalibor , 22. 01. 2020

Červená řepa je jedna z nejzdravějších potravin na světě, avšak nemá právě nejlepší chuť, proto se jí mnozí lidé vyhýbají. To je ale velká škoda.

Dnes vám prozradíme několik důvodů v podobě zdravotních přínosů, proč byste měli vážně pouvažovat nad tím, že začnete alespoň jednou nebo dvakrát týdně pít šťávu ze surové červené řepy.

1. Předchází poškození buněk neutralizováním volných radikálů


Za tento svůj účinek vděčí hlavně vysokému obsahu pigmentu betalaínu, který má výrazné antioxidační a protizánětlivé účinky.

2. Čistí střeva


Pokud máte trávicí potíže, začněte pít šťávu z červené řepy pravidelně.

Několik studie ukázaly, že tato zelenina čistí a detoxikuje střeva a zároveň pomáhá obnovovat střevní mikroflóru.

3. Zlepšuje zrak


Díky vysokému obsahu karotenoidů jako jsou lutein a zeaxantin, je červená řepa vysoce prospěšná pro zdraví očí a dobré vidění.

4. Snižuje krevní tlak


Pokud trpíte hypertenzí a nechcete do konce života užívat léky s různými nepříjemnými vedlejšími účinky, dejte šanci červené řepě.

 
Nepotrvá dlouho a krevní tlak vám přivede znovu do normálu.

5. Odstraňuje anémii.


Červená řepa má vysoký obsah železa a antioxidantů, které dokáží obnovit zdravou hladinu hemoglobinu v krvi a zlepšit tak cirkulaci a okysličení tkání.

6. Zvyšuje energii a potlačuje únavu.


Se zlepšeným prokysličení těla přichází i odstranění chronické únavy a časté vyčerpanosti.

7. Zvyšuje imunitu


Živiny nacházející se v červené řepě stimulují buňky imunitního systému, které vám pomohou lépe předcházet a rychleji léčit různé druhy infekcí.

8. Zmírňuje stres a zlepšuje spánek


Vysoký obsah hořčíku v červené řepě zmírňuje příznaky stresu, zklidňuje a celkově podporuje činnost vašeho nervového systému.

Pokud jste měli do teď problémy se spánkem, brzy se mohou stát minulostí.