60 alkalických potravin, které bojují s rakovinou, záněty, cukrovkou i chorobami srdce

0
(0)

Dalibor , 27. 03. 2020

pH vašeho vnitřního prostředí umí do značné míry rozhodnout o tom, jaký zdraví nebo nemocní budete. Hodnota nad 7,4 se považuje za optimální. Výrazně nižší od toho se již jedná o překyselení těla.

Nepleťte si to však s pH krve, která se drží vždy ve velmi úzkém rozmezí. Při pH tělesných tekutin to však už tak docela neplatí.

Jak však zajistit, aby pH našeho vnitřního prostředí bylo optimální?

Jedním z nejjednodušších způsobů je takzvaná alkalická dieta. To je taková dieta, která se skládá převážně z ovoce a zeleniny.

Dnes vám dáme seznam 60 takových alkalických potravin. Čím více je budete jíst, tím snadněji se pHvášho těla udrží ve zdravém pásmu.


Vědci uvádějí, že předcházením překyselení těla zabráníte vzniku rakoviny, zánětů, cukrovky, onemocněním srdce a množství dalších onemocnění.

Pojďme tedy na to. Potraviny si rozdělíme do 5 kategorií:

1. Alkalizovat potraviny s vysokým podílem bílkovin


Mezi ně patří hlavně následující:

  • čerstvě mletý lněná semínka (dlouhé stání způsobuje jejich oxidaci)
  • tofu (pouze fermentované tradičním způsobem)
  • mandle
  • proso
  • jedlé kaštany
  • vlašské ořechy
  • konopná semínka (dnes jsou již považovány za super potravinu)

2. Alkalizovat ovoce


Mezi takové ovoce patří následující druhy:

  • červený meloun
  • mangold (extrémně bohatý na antioxidanty)
  • bobulové ovoce
  • fíky
  • jablka
  • rajčata
  • hrozny
  • tropické ovoce (mangostany - královna ovoce)
  • datle
  • citrony
  • banány
  • limetky
  • mandarinky
  • ananas
  • avokádo
  • meruňky
  • banány
  • kokosové ořechy
  • pomeranče

3. Alkalizovat zeleninu


Do této skupiny řadíme především:

  • mrkev
  • zelená fazolka
  • cibule
  • zelí
  • lilek
  • výhonky různého druhu
  • špenát
  • hořčičné listy
  • houby
  • tuřín
  • celer
  • pšeničné klíčky
  • česnek
  • červená řepa (červená řepa)
  • pampeliška (listy a kořeny)
  • okurka
  • brokolice
  • hrách
  • pastinák
  • spirulina
  • moringa
  • chlorella
  • květák
  • alfa alfa
  • ječné klíčky
  • mořské řasy
  • jedlé květy
  • salátové listy

4. Alkalizovat koření

  • sojová omáčka (pouze tradičně fermentovaná)
  • indické kari
  • kurkuma
  • chilli papričky
  • skořice
  • zázvor
  • hořčice
  • mnohé další bylinky (bazalka, máta, tymián a podobně)

5. Ostatní alkalizovat potraviny

  • molas (z cukrové třtiny)
  • minerální vody (nejlépe s obsahem vápníku a hořčíku v poměru 1: 1 nebo alespoň 2: 1, čímž více hořčíku tím lépe)
  • čerstvé zeleninové šťávy
  • jablečný ocet (je kyselý, ale v těle metabolicky podporuje zásaditost)
  • včelí pyl
  • probiotika
  • šťávy z klíčků a trav

Samozřejmě, tento dopis není vyčerpávající. Mnohé další potraviny mají na tělo alkalizující účinky.

V tomto článku jsme uvedli jen ty nejznámější a nejsnáze dostupné potraviny (kromě některého tropického ovoce).