5 potravin které v mrazáku nesmí být! Nemáte je tam náhodou? Je to velká chyba

0
(0)

Dalibor , 14. 08. 2019

Zmrazení je ideálním způsobem jak uchovat čerstvost potravin a neplýtvat jídlem. Věděli jste však, že pro některé typy potravin je zmrazení nejjednodušší cestou jak je znehodnotit? Představujeme vám 5 druhů potravin, které v mrazničce rozhodně nemají své místo.

Zelenina s vysokým obsahem vody

Většinu zeleniny můžete bez problémů zmrazit, aniž se jí cokoli stalo. Zelenina s vysokým obsahem vody však do mrazničky rozhodně nepatří. Po rozmrazení z ní totiž zůstane jen kaše, která má zcela jinou chuť než původní potravina. Okurky, rajčata, papriky, brambory, ředkvičky, listový salát nebo cibuli dejte zamrazit pouze po tepelné úpravě, nikdy ne v syrovém stavu.

Mléčné výrobky

I když tvrdé sýry typu parmazán nebo gouda zamrazení vydrží beze změny textury, (zvláště, pokud je před umístěním do mrazničky nastrouháte) většina mléčných výrobků teploty pod bodem mrazu nesnáší dobře. Zatímco v případě jogurtů a mléka se po rozmrazení oddělí tekutiny, měkké sýry zcela změní svou texturu.

Některé druhy ovoce

Mnohé druhy sezónního ovoce nakupujeme ve větších množstvích a zmrazujeme, abychom je měli k dispozici kdykoliv se nám zažádá. Ačkoli většina plodů snáší nízké teploty velmi dobře, ovoce jako jablka, meloun nebo citrusy držte od mrazničky co nejdále.

Vejce

Je jedno, v jakém stavu je plánujete dát do mrazáku, vejce prostě nejsou k zmrazování vhodné. Pokud je dáte do mrazáku syrové, popraská vám skořepina a obsah vyteče do zásuvky. Uvařené vejce změní v mrazu svou texturu a po rozmrazení jsou prakticky nepoživatelné. Pokud však nemáte jinou možnost a vejce potřebujete zmrazit, jedinou vhodnou možností je oddělit žloutky od bílků a uskladnit je odděleně v uzavíratelných nádobách vhodných do mrazničky.

Omáčky

Větší množství svíčkové nebo rajčatové omáčky samozřejmě můžete klidně zmrazit, rozhodně však do mrazničky nepatří dochucovací omáčky jako hořčice, barbecue nebo majonéza. Zahušťovadla které tyto produkty obsahují, jsou totiž velmi citlivé na nízké teploty a po rozmrazení celkem změní svoji strukturu. Vy je tak můžete rovnou vyhodit do koše.