5 potravin, které musíte zahrnout do snídaně, abyste urychlily metabolismus a hubnutí

0
(0)

Dalibor , 28. 01. 2020

Všichni jsme už slyšeli o tom, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Většina lidí si však myslí, že úplně stačí mít jakékoliv snídaně, abychom si udrželi zdraví. Tak tomu však není.

Chcete, aby vaše snídaně vás nejen zasytily, ale aby vám zároveň dodaly dostatek energie na celé dopoledne, nastartovaly ráno metabolismus a k tomu ještě i podpořily hubnutí?


V takovém případě musí obsahovat 5 specifických druhů potravin, o kterých si více řekneme v našem dnešním článku.

1. Bílkoviny
Bílkoviny, nazývané také proteiny, patří mezi nejsytější a nutričně jedny z nejdůležitějších součástí naší stravy.

Když je žaludek prázdný, vylučuje látku ghrelin (hormon hladu). Při roztažení se jeho sekrece zastavuje a následně se vysílají signály do mozku, aby žaludek začal produkovat trávicí šťávy.

Studie ukázaly, že konzumace bílkovin výrazně ovlivňuje právě produkci ghrelinu.

Zvláště tehdy, jestliže jejich sníme k snídani, hladina ghrelinu se snižuje a tím pádem déle nepociťujeme hlad, což výrazně pomáhá při hubnutí.

Mezi potraviny bohaté na bílkoviny, které jsou vhodné k snídani patří:

  • maso
  • jogurty
  • vajíčka
  • proteinové nápoje v prášku
  • tvaroh

2. Nahraďte sladké kyselým
Sladké snídaně jako jsou přislazované cereálie, chléb či jiné pečivo výrazně zvyšují hladinu krevního cukru.

Náš tip: Přírodní léčba osteoartritidy (artrózy): Zjistěte, jak se navždy zbavit bolestí kloubů pomocí bylinek, stravy a cvičení. Více informací zde
Pokud vám nevadí, abyste na snídani měli zahřátý včerejší oběd nebo večeři obsahující marinované maso, klidně si ho dejte na snídani. Výborně vás zasytí na celé dopoledne a co je nejdůležitější, nezvýší vám krevní cukr.

Stejně dobré k snídani jsou i zavináče, treska v majonéze (s nízkým obsahem cukru) či jiné kyselá jídla.

3. Přidejte tuk
Abyste zasytily na co nejdéle, přidejte do vašich snídaně zdravé tuky. Ty vám dodají energii na celé dopoledne.

Ale pozor, neplatí to na všechny tuky, ale jen na ty zdravé jako jsou:

  • avokádo
  • kokosový olej
  • mandlové máslo
  • lněný olej
  • máslo
  • semena a ořechy

Přidání zdravých tuků nevyžaduje žádné speciální recepty. Stačí, když si výše zmíněné potraviny přidáte do vašich běžných snídaně.


A nezapomeňte, že tuků se při hubnutí bát vůbec nemusíte. Na tělesný tuk se totiž nepřeměňují ony, ale sacharidy.

4. Přidejte zeleninu
Zelenina je bohatá na vlákninu, která zlepšuje průchod potravy střevy a tím i trávení. Kromě toho má jen málo kalorií a neovlivňuje krevní cukr.

Proto byste zeleninu měli jednoznačně zařadit mezi vaše potraviny, které konzumujete na snídani.

Například, pokud si připravíte míchaná vejce, neudělejte ji jen na másle (nebo na jiném zdravém oleji), ale opraženou na cibulce a na talíř ještě přidejte čerstvou papriku, rajčata nebo špenát.

5. Surové vločky namísto opražených
Pokud přece jen máte rádi k snídani cereálie a zvlášť ovesné vločky, tak si místo opražených dejte klasické nezpracované.

Do opražených vloček se totiž obvykle přidává cukr, aby byly chutnější. Běžné vločky dochuťte například oříšky.

Jejich výhodou je, že obsahují tytéž výživné látky, dodávají pocit zasycení a zároveň oproti praženým vločkám předcházejí prudkému nárůstu a pádu hladiny krevní glukózy.

Díky těmto svým vlastnostem jsou velmi nápomocné právě v době, kdy se člověk snaží zhubnout.