Části zeleniny, kterou většina lidí vyhazuje. Já je nakrájím, dám do pytlíku a zamrazím. Toto je její využití.

0
(0)

Dalibor , 28. 01. 2021

Plýtvání jídlem je nevhodné nejenom pro naši peněženku, ale také pro životní prostředí. Pokud nechcete zbytečně šeredit a příčí se vám situace, kdy máte jídlo vyhodit jen tak do koše, využijte naplno mrazák a následujících 5 potravin raději zmrazte a využijte v budoucnu.

Rajčata a papriky

Zeleninou, která se často kazí, jsou rajčata a papriky. Jestli už v lednici vypadají unaveně, jednoduše je omyjte a vložte do sáčků na zamražení. Budou se hodit do nejrůznějších omáček a směsí.

Kořenová zelenina

Celer, petržel a mrkev jsou výbornými potravinami, které se dají bez problémů uchovat v mrazáku a následně použít do polévek, omáček či jen tak pod maso. Před jejich zamrazením je však potřeba důkladné očištění a ideálně rovnou i nakrájení na menší kostičky, se kterými se vám při přípravě pokrmu bude mnohem lépe manipulovat a pracovat.

Středy z papriky

Zbytečným plýtváním je také vyhazování středů od paprik. Semínka můžete odstranit, ale zároveň také ponechat, protože přímo ničemu nevadí. Opět jde o ingredienci, kterou můžete přidat do nejrůznějších zeleninových směsí na omáčky a masové směsi.

Horní část rajčat

Při krájení rajčat většinou zůstanou zbytky v podobě vrchních částí, kde dříve byla stopka. Určitě je nevyhazujte, ale mnohem raději je použijte například pro budoucí vaření omáček. Mrazit je můžete samostatně nebo ve směsi s další zeleninou, kterou si schováte na později a uchráníte od vyhození.

Další zelenina vhodná pro zmražení

Hlavně v zimních měsících budete skutečně rádi, že jste si zeleninu schovali do mrazáku. Kromě výše uvedených druhů si tímto způsobem totiž můžete uchovat například také nejrůznější bylinky či česnek, který se mrazem nepoškodí. Jednotlivé balíčky s bylinkami, jako jsou kopr, bazalka, tymián, rozmarýn a šalvěj nezapomeňte důkladně označit, ať máte přehled v tom, s čím vlastně můžete vařit.