5 nevinně vypadajících potravin, které mohou spustit autoimunitní onemocnění

0
(0)

Dalibor , 12. 02. 2020

Mnohým onemocněním je možné se vyhýbat ať zdravou výživou nebo dodržováním zásad zdravého životního stylu.

Bohužel, toto pravidlo neplatí u autoimunitních onemocnění. Ty totiž mohou spustit i zcela běžné potraviny, či dokonce takové potraviny, které se považují za zdravé.


Co jsou to autoimunitní onemocnění


Autoimunitní onemocnění vznikají tehdy, když náš imunitní systém je až příliš aktivní a začne i zdravé buňky a tkáně považovat z nějakého důvodu za hrozbu.

Následně zahájí naše imunita tvorbu protilátek, které bez slitování útočí a ničí tyto zdravé tkáně a pokračuje v tom bez ohledu na naše bolesti či tělesné záněty.

Mezi nejčastější druhy autoimunitních onemocnění patří:

  • revmatoidní artritida (bolesti a záněty kloubů)
  • roztroušená skleróza
  • cukrovka typu 1
  • lupus
  • Hašimotová choroba
  • Zánětlivé onemocnění střev (Crohnovy choroba, ulcerózní kolitida)

Někteří vědci objevili, že za vznikem těchto onemocnění je naše strava, obvykle konzumace vysoce zpracovaných potravin. Příčinou je jejich obsah různých druhů solí, které nadměrně stimulují pomocné T-buňky našeho imunitního systému.

No a výsledek nás nepotěší - téměř každý šestý člověk trpí v současnosti nějakým druhem autoimunitního onemocnění.

Pokud jste náhodou jedním z nich, nepanikařte!

Většinu z těchto onemocnění dokážete zmírnit či dokonce úplně vyléčit tím, že identifikujete potravinu, která je za to zodpovědná a následně ji vyloučíte ze svého jídelníčku.

Zde je 5 potravin, které nejčastěji zapříčiňují vznik autoimunitních onemocnění:


1. Cukr


Zpracovaný cukr je častým viníkem těchto onemocnění.

Je to nejen proto, že konstantně sabotuje váš imunitní systém v boji s nemocemi, ale regulace jeho úrovně v krvi se nejednou vymyká zpod kontroly.

Pokud již nedokážete odolat sladkému, tak alespoň cukr výrazně omezte a zároveň ho vyměňte například za med nebo přírodní sladidla jakou je stevia.

2. Quinoa
Quinoa je momentálně velmi oblíbená potravina v různých zdravých receptech díky svému vysokému obsahu vlákniny, bílkovin či železa.

Přesto se zároveň jedná o poměrně rizikovou potravinu pro vznik autoimunitních onemocnění.

Proč?

Viníkem je její vysoký obsah saponinů způsobujících poškození střevní výstelky, následkem čehož je nadměrná stimulace vašeho imunitního systému.


Proto, pokud trpíte nebo máte náběh na nějaké autoimunitní onemocnění, Quinoa se raději vyhněte.

3. Lepek
Ano, starý známý lepek. Lepku se straní obvykle jen lidé, kteří trpí intolerancí na lepek nebo celiakií.

Kromě nich by se mu však měli vyhýbat i ti, kteří se potloukají s autoimunitním onemocněním.

Lepek iu relativně zdravých lidí zvyšuje šanci, že se váš imunitní systém přepne do prestimulovaného módu a vyvolá autoimunitní onemocnění.

4. Mléko a mléčné výrobky
Mléku a mléčným výrobků je dobré se v dnešních časech stranit nejen kvůli jejich obsahu antibiotik a růstových hormonů, které se ve velkém používají při chovu krav.

Dalším důvodem je, že mléko, dokonce i to v bio kvalitě, má potenciál působit jako alergen, který aktivuje imunitní odezvu těla.

Obvykle je to kvůli bílkovině kaseinu, který se v každém mléce přirozeně vyskytuje a který v těle vyvolává záněty.

5. Mléčná čokoláda
Bohužel, přestože neradi, i mléčnou čokoládu musíme zařadit na tento seznam.

Jelikož jde o mléčný výrobek, bez ohledu na obsah zdravého kakaa, často v těle vyvolává alergické reakce podobně jako ostatní mléčné výrobky.