Obsah článku
Představa, že z jednoho těsta upečeš hned několik druhů vánočního cukroví, zní jako sen. Ale tenhle recept to opravdu splní. Z jednoho základního máslového těsta snadno připravíš pět různých variací – od ořechových a kokosových sušenek, přes svěží citronové s marmeládou, až po čokoládové a pistáciové kousky. Ideální, když chceš mít bohatý vánoční talíř, ale nechceš trávit dny u linky s deseti různými těsty.
Rychlé informace
- Počet porcí: cca 80–100 kousků (5 druhů cukroví)
- Doba přípravy: cca 40 minut
- Doba pečení: 15 minut
- Celkový čas: cca 55–60 minut
Ingredience
Základní máslové těsto
- 250 g másla (měkkého)
- 2 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva (cca 7 g)
- špetka soli
- 600 g hladké mouky
Dochucení – 5 druhů cukroví
1) Ořechové cukroví
- 1/5 těsta
- 50 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů
2) Kokosové cukroví
- 1/5 těsta
- 2 lžíce strouhaného kokosu
3) Citronové linecké s marmeládou
- 1/5 těsta
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1–2 lžíce citronové šťávy
- cca 300 g meruňkové marmelády na potírání
4) Čokoládové sušenky
- 1/5 těsta
- 100 g rozpuštěné hořké čokolády
5) Pistáciové cukroví
- 1/5 těsta
- pistáciový krém na potírání nebo plnění
- moučkový cukr na posypání
Postup
1. Základní těsto
- Máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr vyšlehej do světlé pěny.
- Přidej vejce a dobře je zašlehej.
- Přidej sůl, prášek do pečiva a postupně mouku. Vypracuj měkké kompaktní těsto.
- Těsto rozděl na 5 stejných částí.
2. Dochucení a tvarování
Ořechové cukroví: zapracuj ořechy a tvaruj malé kuličky nebo rohlíčky.
Kokosové cukroví: zapracuj kokos a tvoř malé tvary.
Citronové linecké: přidej kůru i šťávu, vyválej, vykrajuj, po upečení potři marmeládou.
Čokoládové sušenky: zapracuj čokoládu, tvaruj kuličky nebo vykrajuj tvary.
Pistáciové cukroví: po upečení slepuj pistáciovým krémem nebo jen potřete a poprašte cukrem.
3. Pečení
- Vše rozlož na plechy vyložené pečicím papírem.
- Peč při 180 °C asi 12–15 minut, dokud lehce nezrůžoví.
- Nech vychladnout na mřížce.
Závěr
Tento recept je ideální pro každého, kdo chce mít pestrý vánoční talíř a přitom nechce připravovat několik různých těst. Jemné máslové sušenky můžeš snadno obměnit podle chuti a vytvořit tak hned pět druhů cukroví, které na každé návštěvě sklidí velký úspěch.


