5 druhů vánočního cukroví z jednoho těsta: máslové linecké, kokosové, ořechové, čokoládové a pistáciové

0
(0)

Jan , 04. 12. 2025

Obsah článku

Představa, že z jednoho těsta upečeš hned několik druhů vánočního cukroví, zní jako sen. Ale tenhle recept to opravdu splní. Z jednoho základního máslového těsta snadno připravíš pět různých variací – od ořechových a kokosových sušenek, přes svěží citronové s marmeládou, až po čokoládové a pistáciové kousky. Ideální, když chceš mít bohatý vánoční talíř, ale nechceš trávit dny u linky s deseti různými těsty.

Rychlé informace

  • Počet porcí: cca 80–100 kousků (5 druhů cukroví)
  • Doba přípravy: cca 40 minut
  • Doba pečení: 15 minut
  • Celkový čas: cca 55–60 minut

Ingredience

Základní máslové těsto

  • 250 g másla (měkkého)
  • 2 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva (cca 7 g)
  • špetka soli
  • 600 g hladké mouky

Dochucení – 5 druhů cukroví

1) Ořechové cukroví

  • 1/5 těsta
  • 50 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů

2) Kokosové cukroví

  • 1/5 těsta
  • 2 lžíce strouhaného kokosu

3) Citronové linecké s marmeládou

  • 1/5 těsta
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1–2 lžíce citronové šťávy
  • cca 300 g meruňkové marmelády na potírání

4) Čokoládové sušenky

  • 1/5 těsta
  • 100 g rozpuštěné hořké čokolády

5) Pistáciové cukroví

  • 1/5 těsta
  • pistáciový krém na potírání nebo plnění
  • moučkový cukr na posypání

Postup

1. Základní těsto

  1. Máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr vyšlehej do světlé pěny.
  2. Přidej vejce a dobře je zašlehej.
  3. Přidej sůl, prášek do pečiva a postupně mouku. Vypracuj měkké kompaktní těsto.
  4. Těsto rozděl na 5 stejných částí.

2. Dochucení a tvarování

Ořechové cukroví: zapracuj ořechy a tvaruj malé kuličky nebo rohlíčky.

Kokosové cukroví: zapracuj kokos a tvoř malé tvary.

Citronové linecké: přidej kůru i šťávu, vyválej, vykrajuj, po upečení potři marmeládou.

Čokoládové sušenky: zapracuj čokoládu, tvaruj kuličky nebo vykrajuj tvary.

Pistáciové cukroví: po upečení slepuj pistáciovým krémem nebo jen potřete a poprašte cukrem.

3. Pečení

  1. Vše rozlož na plechy vyložené pečicím papírem.
  2. Peč při 180 °C asi 12–15 minut, dokud lehce nezrůžoví.
  3. Nech vychladnout na mřížce.

Závěr

Tento recept je ideální pro každého, kdo chce mít pestrý vánoční talíř a přitom nechce připravovat několik různých těst. Jemné máslové sušenky můžeš snadno obměnit podle chuti a vytvořit tak hned pět druhů cukroví, které na každé návštěvě sklidí velký úspěch.