4 skupiny lidí mají přísně zakázáno konzumovat zázvor. Patříte k nim také?

0
(0)

Tomáš , 09. 02. 2019

Zázvor patř mezi velmi kontroverzní potraviny. Je geniální potravinou v léčbě onemocnění, ale zároveň dokáže být zabijákem a spouštěčem velkým zdravotních problémů. Víme, kteří lidé by se zázvoru měli rozhodně vyhnout.

Zázvor

Zázvor patří mezi nejpoužívanější koření, které je známé díky svému kořenu. Účinky zázvoru znali již v pravěku před cca 3000 roky na Dálném východě (Indie, Čína). Zázvor je zdrojem  vitamínů (A, B1, B2, B6, C, E), stejně jako draslíku, hořčíku, sodíku, fosforu, vápníku, železa. Jeho chuť je příjemná má typickou vůni.

Kdo nemůže jíst zázvor?

Konzumaci zázvoru by si měli rozmyslet lidé s hemofilií, těhotné ženy, lidé s nízkou porodní hmotností a ti, kteří užívají léky na cukrovku a krevní tlak. Tak, jak může v některých případech kořen zázvoru výrazně pomoci, dokáže i značně uškodit. U lidí trpících nadváhou umí zázvor účinně dopomoci ke shazování přebytečných kilogramů. Proti tukovým zásobám bojuje jako drak, má pozitivní vliv na metabolické procesy v těle a tím pomáhá zbavovat se nadváhy.

Těhotenství

Výkonné stimulanty obsažené v kořenu zázvoru, které jsou užitečné pro svaly a trávicí ústrojí, jsou však mimořádně nebezpečné pro těhotné ženy. Přestože zázvor je efektivním lidovým lékem na různé neduhy, v těhotenství se jeho konzumace nedoporučuje. Obzvlášť nebezpečný je v posledních měsících těhotenství, protože může vyvolat předčasný porod.

Slabá krev ho nesnese

Pokud trpíte hemofilií, tedy vzácnou genetickou poruchou, při níž máte sníženou schopnost srážlivosti krve, neměli byste sahat ani po zázvoru a silných zázvorových limonádách. Jde o to, že zázvor zlepšuje krevní oběh. Pokud byste se poranili, zastavit krvácení by mohlo být zbytečně komplikované. Stejně by se ho měli zbavit i cukrovkáři a lidé náchylní na vysoký krevní tlak. V případě, že užíváte léky na jedno nebo druhé onemocnění, zázvor ze svého jídelníčku raději vylučte.

Jen žádná panika

Pokud patříte do některé z těchto skupin, ale přesto jste milovníci zázvoru a navíc ho ještě často konzumujete, nepropadejte panice. Oblíbenou ostrost a aroma zázvoru Vám plně vynahradí kajenský pepř. Pokud se Vám ani tato alternativa nezamlouvá, konzumujte zázvor alespoň v minimálním množství.

Závěr

Navzdory všemu je zázvor ohromně vzácný. Málokdo však ví, jak ho správně používat. Poslouží dokonce v boji proti rakovině. Dokázaný je například jeho účinek na buňky rakoviny vaječníků. Jeho konzumací dokáží lidé snížit syndrom dráždivého střeva, ale také ochránit tělo před Alzheimerovou chorobou, protože snižuje rychlost ztráty mozkových buněk.