Jak vařit hustý jahodový džem na zimu s celými plody. Toto jsou 4 podrobné recepty.

0
(0)

Dalibor , 23. 06. 2021

Připravte si zásoby jahodového džemu na zimu. Bude se vám hodit nejen na palačinky, ale také na lívance, vdolky, čerstvé pečivo do koláčů, buchet a podobně. Oceníte ho také k snídani s kvalitním máslem a křupavým chlebem či houskou. Vyberte si z čtyř snadných receptů!

Recept 1: Klasický recept na jahodový džem

Připravte si na tuto klasickou variaci tyto suroviny:

  • čerstvé jahody: 1 kilogram
  • krystalový cukr: 1 kilogram

Jak připravit klasický jahodový džem?

Začněte tím, že si jahody pečlivě očistíte a omyjete vodou. Posléze je umístěte do většího hrnce a zasypte krystalovým cukrem. Vše promíchejte a nechte ovoce marinovat asi 7 až 9 hodin. Dokonale tak pustí šťávu. Po uplynutí této doby šťávu z jahod sceďte a přiveďte ji k varu. Vařte tekutinu asi 30 minut na středním plamenu. Nakonec vložte zpět jahody a nechte máčet 8 až 10 hodin při pokojové teplotě. Další den vše provařte půl hodiny a rovněž nechte ovoce marinovat v horké šťávě ideálně přes noc. V poslední fázi džem dovařte po dobu dvaceti minut. Hotový produkt naneste do sterilizovaných sklenic, pečlivě zavíčkujte a uložte na chladné místo.

Recept 2: Jahodový džem s želatinou

Na tento recept potřebujete:

  • čerstvé jahody: 1 kilogram
  • krystalový cukr: 1 kilogram
  • želatinu v prášku: 10 gramů
  • citron: ½ kusu

Jak postupovat při přípravě želatinového jahodového džemu?

Nejprve si ovoce omyjte, očistěte a pak vložte do hrnce. Zde jej posypte krystalovým cukrem a nechte marinovat dvě až tři hodiny. Pustí tak šťávu. Až uplyne tato doba, směs s jahodami promíchejte a nechte stát ještě asi hodinu. Nakonec dejte vařit na střední plamen. Během varu odstraňte z hladiny pěnu pomocí lžíce. Až se všechno provaří, odstavte džem a nechte chladnout 7 až 8 hodin. Dále je potřeba, abyste asi polovinu celých jahod vyjmuli z tekutiny a zbytek rozmělnili najemno tyčovým mixérem. Pak celé ovoce opět vrátíte do hrnce, zakápněte citronovou šťávou a přisypete želatinu. Tu provařte dle návodu s jahodami. Hotový džem s želatinou přemístěte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a po zchladnutí umístěte na místo, kde je nižší teplota.

Recept 3: Rychlá variace jahodového džemu

Pokud se neradi zabýváte složitými a dlouhými recepty, je pro vás jako stvořený tento tip. Za pět až deset minut budete mít hotovo. Potřebujete:

  • krystalový cukr: 1 kilogram
  • čerstvé jahody: 1,2 kilogramy
  • voda: 100 mililitrů

Jak postupovat při přípravě rychlého džemu z jahod?

Nejprve si omyjte jahody, očistěte je a umístěte do mísy. Pak si v hrnci svařte krystalový cukr spolu s vodou. Jakmile se směs změní na jakýsi sirup, přidejte do ní na kousky pokrájené ovoce a vařte dalších pět až deset minut. Nakonec horký džem naneste do pečlivě vysterilizovaných sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout. Uložte na místo s nižší teplotou. Zprvu se může zdát, že tento produkt nebude mít intenzivní chuť, opak je ale pravdou. Po zchladnutí si můžete užít plnohodnotný jahodový skvost!

Recept 4: Jahodový džem s mátou a citronem

Pokud si chcete připravit ojedinělou variaci jahodového džemu, vsaďte na tu s mátou a citronem. Potřebovat budete tyto ingredience:

  • čerstvé jahody: 1 kilogram
  • krystalový cukr: 800 gramů
  • čerstvou mátu peprnou: 5 až 6 snítek
  • citron: 1 kus

Jak postupovat při přípravě jahodového džemu s citronem?

Začněte tím, že si očistíte a omyjete jahody. Pak je vložte do hrnce, posypte krystalovým cukrem, umístěte na chladné místo a nechte přes noc stát. Ráno vařte jahody spolu s ovocnou šťávou asi pět až deset minut. Posléze odstavte ze sporáku a nechte chladnout až do večera. V pozdějších hodinách přidejte ke směsi omyté snítky máty, strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu i citronovou šťávu. Vše vařte posledních pět až deset minut a nakonec džem přemístěte do sterilovaných sklenic. Uzavřete víky a umístěte do chladného prostředí.