10 výrobků, které jsme považovali za velmi nezdravé, ale ukázalo se, že to tak vůbec není

0
(0)

Tomáš , 23. 05. 2019

Lidé mají tendenci rozdělovat produkty na prospěšné a škodlivé, přičemž ty první by měly konzumovat každý den, zatímco ty druhé bychom měli zcela vyloučit z jídelníčku. Ale je opravdu vše jen černé nebo bílé? Existuje mnoho potravin, které jsou považovány za nezdravé, ale přinášejí mnoho výhod. O jaké potraviny se jedná?

Zdravé nebo nezdravé? 

Dezerty

Ano, dezerty nepatří do kategorie zdravých jídel, ale jejich odpírání může způsobit zvýšení touhy po nich. Odborníci na výživu se shodují, že lidé, kteří si odepřou své oblíbené sladkosti, nedodrží zásady zdravé výživy z dlouhodobého hlediska. Při zdravé výživě není totiž důležité jen odmítat nezdravé potraviny, ale také udržet přiměřenou rovnováhu. Pokud vám vaše strava nebude přinášet radost, bude obtížné udržet si ji. Proto dopřát si sem tam sladké potěšení se právě doporučuje.

Whisky

Už naše babičky věděly, že dopřát si v malém množství alkohol je pro tělo prospěšné. Harvardská univerzita dokázala, že při požití alkoholu v malém množství se zvýší hladina lipoproteinů v těle. A právě whisky obsahuje vysokou hladinu kyseliny elagovej, která je schopna ničit patogenní buňky, které vyvolávají onemocnění srdce a rakovinu. Možná to věděl i Winston Churchill, milovník tohoto nápoje, který se dožil dlouhého a úspěšného života.

Popcorn

Americký výzkum zjistil, že 30 gramů popcornu denně snižuje riziko vzniku cukrovky, žaludečních vředů, rakoviny tlustého střeva a jeho konzumací předejdete vzniku kardiovaskulárních onemocnění. V popcornu se totiž nacházejí polyfenoly, které mají antioxidační účinky. Dopřejme si tedy v malém množství i tuto pochutinu.

Vajíčka

Mnoho diskusí již bylo popsáno ohledně škodlivosti vajec na zdraví, jak problémy se srdcem, cukrovkou, salmonelou a podobně. Pravdou ale je, že vajíčka obsahují vitaminy D a K, které tělo potřebuje pro zdravé kosti, taky cholin, který reguluje hladinu inzulínu a zlepšuje látkovou výměnu, jakož i leucin, který se podílí na budování svalů. Samozřejmě i zde platí pravidlo nekonzumovat jejich ve velkém množství.

Máslo

Máslo obsahuje množství vitaminů D, A, E, C, B, vápník, fosfolipidy a esenciální aminokyseliny, které se aktivně podílejí na stavbě buněk. Při pravidelné konzumaci této suroviny budete mít posílené vlasy, nehty a zdravější pokožku. Máslo v mírném množství pozitivně ovlivňuje zdraví srdce, cév a zabraňuje tvorbě krevních sraženin.

Kvasnice

Určitě jste se o této surovině dočetli mnoho negativního, ale vězte, že v procesu pečení, kdy jsou vystaveny vysokým teplotám se stávají neškodné. Kvasnice dokonce obsahují vitamín skupiny B, jakož i 16 aminokyseliny, které jsou významné pro budování a obnovu svalů.

Brambory

Mnozí z nás se vyhýbají konzumaci brambor kvůli vysokému obsahu škrobu. Většinou však jde o to, jak je tato surovina připravovaná. Dokonce i odborníci na výživu zjistili, že brambory při vaření absorbují jen 5% másla, zatímco například cuketa nebo lilek 30%. Navíc brambora obsahuje vlákninu, vápník, fosfor, hořčík, draslík, kyselinu askorbovou a kyselinu listovou, a to už stojí za to, si je neodpírá.

Bílá čokoláda

Protože do bílé čokolády se nepřidává strouhané kakao, které přispívá ke zlepšení nálady, často se považuje za zbytečný produkt. Bílá čokoláda však obsahuje kakaové máslo, které pomáhá obnovit jaterní buňky a má pozitivní účinky na lidské tělo. Tato pamlsek dokonce přispívá k produkci serotoninu a příjmu endorfinů do mozku.

Pivo

Také pivo má mnoho pozitivních účinků na naše tělo. Například může snížit krevní tlak, riziko vzniku srdečních onemocnění o 30 až 35%, zabránit vzniku cukrovky, zda pomoci při hubnutí. Kvalitní pivo obsahuje vysoké množství vitamínu B. Samozřejmě řeč je o konzumaci piva v mírném množství.

Zmrzlina

Zmrzlina působí jako antidepresivum, fixuje nervový systém a zmiňuje stres. Pozor byste si měli dávat jen na obsah rostlinných tuků, barviv, umělých přísad nebo konzervačních látek. V dnešní době však najdete spoustu kvalitních zmrzlin resp. sorbetů. Tak dobrou chuť!

Jaké jídlo považujete za škodlivé ale nevíte si ho odepřít? Dejte nám vědět v komentářích.