0 66% nižší výskyt rakoviny prsu. Japonky za své zdraví vděčí této složce v potravě

0
(0)

Tomáš , 24. 09. 2019

Obsah článku

Rakovině se dá účinně předcházet mnoha způsoby. Rakovina totiž není nemoc, která se jednoho dne objeví bez příčin. To je důležitý fakt, o kterém lidé jen málo ví.

Rakovina prsu

Základem prevence bývá zdravá strava, pravidelný pohyb nebo sportování, vyhýbání se stresu a také toxinům ze životního prostředí.
No a v případě rakoviny prsu je to ještě jedna věc. Tedy přesněji látka, která v naší evropské stravě často chybí.

Jód

Na první pohled se to může zdát těžko uvěřitelné, ale je tomu opravdu tak. Pokud chcete snížit riziko onemocnění rakovinou prsu, dodejte svému tělu pořádnou dávku jodu.
Jód se obvykle spojuje se štítnou žlázu. Jód ale nepodporuje správný chod pouze u ní, ale i dalších systémů a orgánů v našem těle
Mezi další orgány závislé na jódu patří prsa u žen a prostata u mužů.

Strava bez jódu

Jestliže vaše strava obsahuje jen malé množství jódu, většinu ho zachytí štítná žláza a pro zbytek těla se jód už nedostane.
Jód je také důležitý pro rozvoj mozku a to hlavně u dětí. Dostatečné rezervy Jody v těle zajistí, že se dítě správně duševně a mentálně vyvíjí.

Nedostatek jódu

Nízká hladina jódu v těle zvyšuje citlivost prsních tkání na estrogen, což vytváří perfektní živnou půdu pro vznik rakoviny prsu.

Výskyt rakoviny prsu

Jak již hlásá název článku, japonské ženy mají ve srovnání s našimi až o 66% nižší výskyt rakoviny prsu. No a jak se zjistilo, rozdíl je připisován právě jódu.
V našich tabulkách doporučených množství vitaminů a minerálů při jódu uvádí hodnota 150 mikrogramů denně.

 Průměrný příjem u Japonek je až 25 krát vyšší!

Na rakovinu prsu ve velké míře ovlivňují i ​​toxiny z prostředí, které se vážou na jodové receptory a blokují tak jeho činnost.

Přírodní zdroje jódu

Lidské tělo si nedokáže vyrobit jód (podobně jako žádný jiný základní prvek), proto ho musíme přijímat ve stravě.

Následující potraviny jsou známé svým vysokým obsahem jódu:

  • brusinky
  • fazole
  • celé brambory (včetně slupky)
  • vajíčka
  • tuňák
  • krevety
  • losos
  • humr