Zelené bylinky už nedávám do mrazáku, toto je perfektní: Díky tomuto návodu zůstanou čerstvé i několik měsíců.

0
(0)

Jan , 18. 06. 2024

Výborný nápad, jak uchovat koriandr, kopr a petrželku na dlouhou dobu v naprosto čerstvém stavu. Takto jsem skladovala bylinky v bylinky dlouho čerstvé. Voní i chutnají jako čerstvě utržené.

  • Bylinky omyjeme ve studené vodě. Moje máma do vody přidává i trochu octa (asi 1/2 sklenice na 1 rendlík vody).
  • Necháme dobře okapat 
  • Rozložíme si čistý ručník nebo utěrku a rozložíme na něj bylinky
  • Necháme alespoň 90 minut vysušit
  • Nakrájíme - bylinky musí být suché
  • Do sklenice ze skla dáme na dno papír , navrstvíme bylinky a přikryjeme fólií
  • Uchovávma v chladničce, stačí jen otevřít a máte krásné čerstvé a voňavé bylinky

Jak uchovat kopr na celé měsíce

Kopr je velmi užitečná bylina, která nám v zahradě často vyroste, aniž jsme ji cíleně pěstovali. Tato aromatická bylinka je silným přírodním bojovníkem při problémech s hmotností - protože dokáže zrychlit metabolismus , nespavostí , nadýmáním , vysokým krevním tlakem , gastritidou a významně pomáhá i při onemocněních ledvin . Dokonce, některé výzkumy uvádějí, že kopr je účinný prostředek proti bolestem hlavy.

Kromě zdraví je však kopr velmi prospěšný i při vaření. Dokáže skvěle dochutit maso a pokrmům dodá jedinečnou chuť. Vynikající je také například v oblíbeném koprovou zahuštěné omáčky.

Jak však dosáhnout, aby nám kopr vydržel čerstvý a chutný i po odtržení? Jednoduchý způsob jak ho zachovat v bezvadném stavu i bez zmrazení!

Jak uchovat kopr čerstvý bez zmrazení?

  1. Kopr nejdříve důkladně opláchněte a pak osušte- bylina by neměla být vůbec mokrá.
  2. Nádoby - ideální skleněné omyjte a také důkladně vysušte.
  3. Z kopru následně odřízneme hrubou stonek a uložíme ho do nádoby.
  4. Nádobu zavřeme a uchováváme v chladničce.
  5. Když kopr potřebujeme, jednoduše ho vyjmeme z nádoby tolik-kolik potřebujeme.
  6. Kopr můžeme tímto způsobem skladovat 2-3 měsíce.
  7. Jak uchovat kopr ještě delší dobu?
  8. Kopr nejdříve omyjte, nechte trochu uschnout a nasekejte nadrobno. Tvrdé části stonku odstraňte, kopr vložte do skleněné nádoby, zatlačte prsty a zalijte octem.

Vrch poháru pak zakryjte fólií nebo celofánem a upevněte gumičkou. Takto uskladněný kopr je vynikající do omáček, polévkou nebo specialit jako je guláš. Před použitím sceďte a propláchněte.

VIdeo návod