Zdravá výživa, klamy a mýty! Jaké potraviny jsou zdravé a jaké ne?

0
(0)

Tomáš , 29. 11. 2018

Cukr a bílá mouka jsou v podstatě jedovaté, palmový olej je pro tělo škodlivý a brambory či potraviny s obsahem škrobu v našem jídelníčku prostě nemají co dělat! Asi každý den se setkáváme s nějakou podobnou informací, o které jsme sice dosud neslyšeli, ale jakmile se k nám dostane, začneme se jí řídit. Bez větru se přece ani lístek nepohne a pravděpodobně pochází od nějakého povolaného vědce, specialisty, výživového poradce nebo kondičního trenéra. Zamysleli jste se však někdy nad tím, zda je každá z těchto informací skutečně pravdivá?

Ovoce a sladkosti? Pouze výjimečně!

Odborníci na zdravou výživu s tímto tvrzením rozhodně nesouhlasí. Podle nich si totiž ovoce klidně můžeme dopřát jako na snídani, tak i během dne místo dezertu. Nejenže jím zaženeme chuť na sladké, ale také doplníme level vitamínů a antioxidantů. Nicméně se sladkostmi je to už trochu jiné – dopřejte si je pouze ráno a v odpoledních hodinách se konzumaci cukru vyhýbejte.

V latte je méně kofeinu než v espressu

Pokud jste ráno unavená, pravděpodobně zajdete do nedaleké kavárny a dopřejete si šálek silného espressa. Vždyť právě to je mok, který obsahuje nejvíce kofeinu. No je to skutečně tak? Možná vás zklameme, ale lahodná chuť cappuccina či latte neubírá na obsahu kofeinu. Takže pokud se vám ze silného espressa křiví obličej, klidně si dopřejte jeho lahodnější alternativu, přičemž se nemusíte bát, že vás nedobije energií.

Tmavé pečivo je zdravější než bílé

Možná i vy patříte do skupinky lidí, která věří, že bílé pečivo je tichý zabiják a pro ty, kteří chtějí snížit svoji hmotnost, je to i tabu! Nuž, možná vás potěšíme, možná zklameme, ale kalorický obsah černého a bílého bochníku chleba je téměř stejný – hlavním rozdílem je totiž mouka. Ta černá totiž obsahuje mnohem více vlákniny, a proto je pro organismus prospěšnější, protože mu dodává potřebnou vlákninu a zrychluje metabolismus.

Granola – nejlepší občerstvení

Populární americká potravina si za krátký čas získala sympatie celého světa a nutnost jejího zařazení ve zdravém jídelníčku se už určitě dostala ik vám. Její složení i chuť sice vypadají velmi lákavě, ale výrobci ve snaze o snížení její kalorické hodnoty často přidávají umělá sladidla, které mají zcela opačný efekt než bychom očekávali. Vyvolávají totiž zvýšenou chuť k jídlu a tím pádem konzumujeme více než bychom si přáli.

Olivový olej je lepší než slunečnicový, protože zrychluje metabolismus

Odborníci na zdravou výživu se shodují v jednom – všechny druhy rostlinných olejů jsou užitečné, avšak v omezeném množství. Naše tělo by tedy nemělo přijmout více než 30 gramů denně. Každý z nich totiž obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které nám pomáhají s hladinou cholesterolu, a to tak, že zvyšují jeho metabolismus a tím přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Bílý cukr? Ne, díky, raději si dám třtinový!

Určitě jste se již setkali se situací, kdy jste si s přítelkyněmi vyšli na kávu a k ní jste dostali dva typy cukru – klasický bílý a hnědý třtinový. Pokud si hlídáte linii, pravděpodobně jste sáhli po tom druhém. No jste si jistá, že to mělo smysl? Třtinový cukr má řadu užitečných mikroživin, avšak jejich množství je zanedbatelné. Asi žádná z nás se nechystá sníst 2 kg denně, aby získala potřebnou denní dávku draslíku. Hlavní výhodou tohoto typu cukru je, že ho lze přijímat v nerafinované formě. Mezi dietology je však jeho používání diskutovány, protože obsahuje 97% sacharózy a jeho kalorická hodnota je téměř 387 kcal na 100 g.

Pokud chcete být štíhlá, vzdejte se brambor

Nuž, i na toto tvrzení se dá nahlížet z několika úhlů pohledu. Bramborové hlízy obsahují zdraví a tělu prospěšné látky, jako např. draslík, hořčík a železo. Jediné, co musíte zvážit, je způsob jejich přípravy. Zatímco kalorická hodnota 100 gramů pečených brambor je přibližně 80 kcal, bramborové hranolky stejné hmotnosti obsahují asi 317 kcal. Nuž a když ještě přidáte omáčku nebo dressing, kalorická hodnota poroste enormně rychle!

Palmový olej je škodlivý!

Reputace tohoto tropického oleje byla poškozena zejména vysokým obsahem kyseliny palmitové, která zvyšuje hladinu tzv. špatného cholesterolu. Nicméně, stejně obsahuje kyselinu olejovou, která neutralizuje možné negativní účinky té palmitové, a proto v konečném důsledku nezpůsobuje organismu žádnou velkou zátěž. Navíc obsahuje vysoký podíl karotenů a je zdrojem nenasycených mastných kyselin. Hlavním problémem je, že někteří nepoctiví výrobci přidávají do svých výrobků místo kvalitních, ale zároveň dražších surovin, jejich levnější alternativy.

Našli jste v seznamu mýt, který jste až dodnes slepě následovali i vy?

Slyšeli jste ještě o nějakých jiných mýtech týkajících se zdravé výživy, o kterých pravdivosti pochybujete či dokonce máte potvrzenou jejich nepravdivost? Podělte se s námi o ty nejzajímavější.