Polevy dokáží vylepšit každý dezert a dodat mu kouzlo.
Připravte si tyto jednoduché, ale efektní polevy, které vám zaberou jen pár minut a promění každé pečivo na mistrovské dílo.
Vyzkoušejte klasické i méně tradiční varianty, ať už chcete kakaovou, čokoládovou nebo karamelovou polevu – každý si najde tu svou!
Kakaová poleva
Ingredience:
- 160 g cukru
- 115 ml smetany na šlehání
- 50 g kakaa
- 25 ml vody
- 6 g želatiny
Postup:
- Želatinu nechte nabobtnat ve vodě.
- Smíchejte smetanu s cukrem a přiveďte směs k varu.
- Přidejte želatinu, kakao a promixujte.
- Nechte na noc v chladničce a před použitím rozpustěte nad teplem.
Čokoládová poleva
Ingredience:
- 265 g čokolády
- 175 ml smetany na šlehání
- 40 ml vody
- 25 ml rostlinného oleje
- 6 g želatiny
Postup:
- Namočte želatinu do vody.
- Smetanu přiveďte k varu, přidejte rozpuštěnou čokoládu, želatinu a olej, poté promixujte.
Ovocně-čokoládová poleva
Ingredience:
- 320 g bílé čokolády
- 100 g bobulového pyré
- 70 ml mléka
- 45 ml smetany na šlehání
- 25 g cukru
- 7 g želatiny
Postup:
- Želatinu namočte do vody.
- Ostatní přísady smíchejte a vařte, poté přidejte želatinu a krátce povařte.
Karamelová poleva
Ingredience:
- 200 g cukru
- 140 g smetany na šlehání
- 140 ml vody
- 14 g kukuřičného škrobu
- 7 g želatiny
Postup:
- Roztavte 170 g cukru, poté smíchejte se smetanou a vodou.
- Zbylý cukr smíchejte se škrobem a přidejte do směsi. Vařte 1 minutu a přidejte želatinu.
Krémová poleva s barvivem
Ingredience:
- 260 g cukru
- 180 ml smetany na šlehání
- 70 ml vody
- 20 g želatiny
- potravinářské barvivo
Postup:
- Namočte cukr a želatinu do vody.
- Zahřejte smetanu a přidejte želatinu s cukrem, poté rozmixujte.
Čokoládová glazura
Ingredience:
- 300 g cukru
- 100 ml vody
- 60 g kakaa
- 170 ml smetany
- 100 g hořké čokolády
- 20 g želatiny
Postup:
- Smíchejte vodu, kakao, smetanu a cukr a přiveďte k varu.
- Přidejte želatinu a poté čokoládu, směs rozmixujte.
Poleva s kondenzovaným mlékem
Ingredience:
- 150 g cukru
- 150 g bílé čokolády
- 100 ml kondenzovaného mléka
- 75 ml vody
- 12 g želatiny
- volitelné barvivo
Postup:
- Želatinu namočte do vody.
- Cukr a vodu přiveďte k varu, přidejte kondenzované mléko, barvivo a čokoládu. Nakonec vmíchejte želatinu a rozmixujte.