Víte, která barva žloutku je nejzdravější? Takto zjistíte, které vejce snesla nemocná slepice!

0
(0)

Dalibor , 21. 05. 2024

Víte, že kvalita vajec se může lišit? Když je ve skořápce, nic nepoznáte. Teprve po rozklepnutí můžete poznat rozdíly. Pokud příliš nevíte, na co hledět, mohou vám přijít všechny vejce stejné. Realita je však taková, že je několik znaků, podle kterých snadno poznáte, jaká slepice vajíčko snesla a jak na tom byla například i zdravotně.

Žloutek rozhoduje o všem

Základní část vajíčka, která dostala svůj název právě podle barvy. Ta však může mít několik odstínů, což je dobré vědět. Pamatujte, že čím je tmavší a čím má pevnější konzistenci, tím lépe. Jasně to ukazuje na to, že kuře mělo dostatek pestré stravy a také mělo dostatek pohybu. Kvalita vajec od takového kuřete je tedy zaručena. Naopak pokud má barvu světlou a pokud nemá zcela pevnou konzistenci, nemusí stát za nic ani jeho chuť.

Poznejte, co slepice jídla

I to lze zjistit z toho, jak vypadá žloutek. Pokud je jeho barva výrazně žlutá, jasně to naznačuje, že slepice jídla především pšenici. Pokud barva přechází spíše do tmavšího odstínu, tak to znamená, že krmivem byla především kukuřice, ale mohla to být i vojtěška. V takovém případě je to dobrá zpráva, která naznačuje, že slepice měla vyváženější stravu.

Kvalita vajec má dopad i na naše zdraví

Opomenout nelze také fakt, že kvalita vajec má velký vliv na naše zdraví. To je důvod, proč bychom měli hledat vždy ty nejlepší. Pokud jsou kvalitní, je zaručeno, že obsahují důležité vitamíny, jako jsou A, D, E nebo K. Také jsou bohaté na ty pravé nutriční látky. Je však třeba dodat, že chuťově rozdíl zase až tak znatelný není. Proto je dobré si rozklepnuté vajíčko vždy prohlédnout a podle toho určit, od jaké slepice pochází.

Vyzkoušet si to můžete sami, a to velmi jednoduše

Zkuste porovnat vejce které je z domácích podmínek, z domácího chovu s tím, které bylo koupeno v supermarketu, nejlépe ve slevové akci. Když obě dvě rozklepneme, tak si můžete být jisti tím, že rozdíl bude opravdu velmi znatelný. Jak v barvě, tak v konzistenci a chuti žloutku.