Vypěstované plody česneku se po důkladném vysušení připravují na dlouhodobé uskladnění. Poradíme vám jednoduchou a velmi efektivní metodu, jak uchovat česnek perfektně šťavnatý a voňavý až do dalšího sklizně - na celý rok. Jednoduše ho zmrazte - třeba však postupovat přesně podle tohoto návodu!
Skladování celých stroužků v soli
Sůl slouží pouze jako konzervant a nestane se, že česnek po určité době absorbuje sůl. Sůl je pak dokonce možné i opakovaně použít.
Postup:
- Hlávku česneku rozdělte na stroužky,
- Stroužky neloupeme a nečistíme,
- Na dno nádoby nasypte sůl,
- Poklademe stroužky na sůl,
- Opět zasypte solí,
- Takto vytvářejte vrstvy soli a stroužků česneku,
- Nádobu uzavřete a uložte do komory.
Česnek, podobně jako bylinky, neztrácí po zmrazení své příznivé vlastnosti, vůni a chuť. Naopak, díky nízké teplotě je budete moci dlouhodobě zachovat. Hlavní podmínkou je česnek na zmrazení připravit a pak období jeho čerstvosti můžete skutečně prodloužit až do dalšího sběru.
Jak oloupat česnek
Pro tento účel je nejlepší použít čerstvé hlávky (takové, které byly samozřejmě po vyjmutí z půdy dostatečně vysušené). Rozhodně se nepokoušejte zmrazit nahnilých či poškozený česnek - hrozí, že by nakazil i ostatní vaše zásoby.
Jak připravit česnek na zmrazení
Vezměte si plastovou fólii a zabalte do ní každou neoloupané hlávku česneku. Takový jednoduchý trik jim pomůže udržet čerstvost, vůni i šťavnatost a po rozmrazení je hlávka jako zcela čerstvá.
Oloupejte stroužky a dejte je do uzavíratelných plastových sáčků, určených do mrazničky. Před použitím je nemusíte ani rozmrazit, ale okamžitě přidejte do jídel.
Česnek oloupejte, nakrájejte nebo protlačte přes lis a výslednou hmotu rozložte do formy na led. Nechte ho úplně ztuhnout a pak jej vyklopte do nádoby nebo sáčků (uzavíratelných). Takový mražený česnek je vhodné do polévek, salátů a dresinků.
Domácí česneková omáčka
Tato možnost je nejpohodlnější a nejziskovější - spolu s česnekem dostanete hotovou omáčku nebo dressing. Takže můžete nejen ušetřit čas, ale také bez problémů připravit plánované jídlo ve správný čas a na správném místě.
Recept na mraženou česnekovou omáčku
Imgredience:
- 100 ml slunečnicového nebo olivového oleje
- 7 stroužků česneku
- petržel
- kopr
Postup:
- Nakrájíme kopr, petržel a česnek promícháme se slunečnicovým olejem.
- Případně přidejte jakékoli další bylinky a koření, které se vám líbí.
- Potom navrstvěte česnekovou omáčku do formiček na výrobu ledu a zmrazte.
Mějte na paměti, že česnek má velmi specifické aroma, proto je nejlepší ho skladovat v uzavřených nádobách mimo dosah jiných druhů ovoce a zeleniny.
Cibule a česnek jsou potraviny, které v našich domácnostech nemohou chybět.
Konečně, bez těchto přísad se neobejde většina našich oblíbených jídel. Ačkoli tyto druhy zeleniny vydrží poměrně dlouho, jejich životnost můžeme při správném skladování výrazně prodloužit. Prozradíme vám skvělý tip, díky kterému zůstane cibule i česnek k dispozici v čerstvém stavu po celé měsíce.
Potřebujeme:
- Děrovačky
- Hnědé obědové sáčky
- Kancelářské spony
Cibuli a česnek - nesmí být nahnilé, měkké či vykazovat jiná poškození
Postup:
- Na papírovém sáčku udělejte více nádobí dírek - jak to vidíte na obrázku.
- Naplňte sáček do poloviny (buď česnekem nebo cibulí) a uzavřete tak, že přeložíte horní okraj sáčku a upevníte kancelářskými sponkami - není dobré kapsy příliš přeplnit, nejlépe je již uvedeno naplnění do poloviny objemu.
- Kapsy si označte, abyste vždy věděli, kam máte sáhnout i bez rozbalování.
- Cibuli a česnek vložte na místo, kde je zvyknete běžně skladovat - tmavé, suchá místa se stabilní teplotu (ta by měla být ideálně nižší než průměrná teplota v bytě).
Takový způsob skladování zabezpečí pro zeleninu ideální podmínky i ve vaší domácnosti. Papírový sáček umožní zelenině dýchat, správné cirkulaci vzduchu přispívají i otvory na povrchu. Takové skladování je vhodnější než skladování v otevřených regálech - konečně, potvrzují to i výsledky testu po třech měsících prezentovány dole.
Nikdy neskladujte česnek a cibuli v uzavřených plastových sáčcích - zelenina nemůže dýchat, začne rašit a hnít.
Nikdy nedávejte do těsné blízkosti cibule a česneku brambory. Plyny, které brambory produkují způsobují rychlé kažení těchto druhů zeleniny. Proto se doporučuje udržet jejich co nejdále od sebe.
Stejně se vyhněte skladování v chladničce. Vlhkost způsobí, že zelenina začne rychle hnít.
Cibule a česnek skladovány v otevřených přihrádkách po 3 měsících
Cibule a česnek skladované v děrovaných papírových sáčcích po 3 měsicích