Obsah článku
Statistiky ukazují, že téměř 75% populace trpí nedostatkem tohoto vitamínu. Tento vitamín je velmi důležitý a prospěšný pro lidský organismus. Podílí se na prevenci mnoha onemocnění, nejen při rakovině, ale také při prevenci srdečních chorob a dokonce i cukrovky.
Hovoříme o vitaminu D
Vitamín D získáváme zejména ze slunce , ale kvůli vysokému nedostatku u většiny populaci je třeba jej doplňovat i vnitřně. Každodenní konzumace tohoto vitamínu je nezbytná pro lidské zdraví – přináší mnoho zdravotních výhod, především souvisejících s léčbou rakoviny.
Příznaky nedostatku vitaminu D v organismu
- bolesti kostí
 - slabost svalů
 - závažné astma, zejména u dětí
 - kognitivní poruchy hlavně u starších
 - chronické bolesti
 - nadměrné pocení bez jakékoli fyzické aktivity nebo vysoké teploty
 - depresivní stavy a úzkost
 
Pozitivní vliv vitaminu D na různé nemoci
Podle dr. Normana v American Journal of Clinical Nutrition (2007) příznivé účinky vitamínu D lze objevit v přiléčbě široké škály nemocí jako jsou:
- rakovina
 - hypertenze a kardiovaskulární onemocnění
 - obezita
 - revma
 - cukrovka I. i II. typu
 - skleróza
 - Crohnova choroba
 - chřipka a nachlazení
 - tuberkulóza
 - stárnutí
 - psoriáza, ekzém, akné a všechny kožní onemocnění
 - nespavost
 - ztráta vlasů a plešatost
 - zubní kaz a paradentóza
 - Alzheimerova choroba
 - schizofrenie, migrény, neurologické onemocnění
 - plodnost
 
Důležitým principem pozitivního účinku vitaminu D na tato onemocnění je, že podporuje tvorbu přirozených látek, tzv. cytokinů, které mají silné protizánětlivé účinky.
Zdroje vitamínu D
Vitamín D přijímáme nejen stravou ale i ze slunce! Proto bychom se měli snažit co nejčastěji opalovat. Vitamín D nepřijmete ze slunce přes okno v kanceláři nebo v autě. Sklo totiž blokuje vše UVB a zabraňuje tvorbu vitamínu D v těle. Opalovací krémy s faktorem nad 15 mají podobné účinky jako sklo, brání pronikání vitaminu D do těla.
V zimě když není možnost své tělo vystavit na slunce, je důležité vitamin D přijímat stravou nebo v suplementech. Avšak vitamín D ve stravě bývá raritou. Obsahuje ho velmi málo potravin. Vyskytuje se hlavně v rybách, houbách, vejcích , jenže ve velmi malém množství .


