Obsah článku
Valašské frgály jsou symbolem Moravy. Kulaté koláče s bohatou vrstvou náplně, voňavým kynutým těstem a křupavou drobenkou se dříve pekly při slavnostech, dnes si je můžete dopřát kdykoli. Nejoblíbenější jsou hruškový, makový, tvarohový, tvarohovo-jahodový, borůvkový a meruňkový.
Co dělá frgál výjimečným
Správný frgál má průměr okolo 30 cm, nadýchané těsto, štědrou náplň a po upečení jemný máslový lesk. Tajemství úspěchu je v poctivém kvásku, dostatečném kynutí a kvalitních surovinách.
Těsto na pravý valašský frgál
ingredience
- 250 ml vlažného mléka
- 1,5 kostky droždí
- 1 lžíce cukru (na kvásek)
- 110 g cukru krupice
- 200 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky citronové kůry
- 4 žloutky
- 100 g másla
- 100 g Hery
- 1 lžíce sádla
postup
- Připravte kvásek z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru, nechte vzejít.
- Smíchejte mouky, cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky a tuky. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zakryjte a nechte kynout přibližně 60 minut.
Nejoblíbenější náplně
maková náplň
- 150 ml mléka
- 50 g cukru
- 150 g mletého máku
- 2 lžíce rumu
Mléko s cukrem svařte, vmíchejte mák, krátce poduste, dochuťte rumem a nechte vychladnout.
tvarohová náplň
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vanička tučného tvarohu
- 2 žloutky
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžičky citronové kůry
- 1 lžíce rumu
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 60 g cukru krupice (podle chuti lze přidat)
Vše promíchejte dohladka. Lze přidat rozinky namočené přes noc v rumu.
hrušková náplň
- 500 g sušených hrušek
- 1 kelímek švestkových povidel (asi 440 g)
- 5 lžic rumu
- 2 lžičky mletého badyánu
- cukr dle chuti
Hrušky vařte 30 minut, sceďte a rozmixujte. Vmíchejte povidla, rum, badyán a případně cukr.
Drobenka a máslová poleva
drobenka
- 125 g másla nebo máslové Hery
- 100 g cukru krupice
- 150 g polohrubé mouky (případně mírně přidejte, pokud se lepí)
máslová poleva
- 125 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
Máslo rozpusťte, spojte s vanilkovým cukrem a rumem. Polevou přelijte vychladlé frgály.
Tvarování a pečení
- Těsto rozdělte na 5–6 dílů. Každý vyválejte na průměr asi 30 cm.
- Plech vymažte olejem. Okraje plátů potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Nechte na plechu ještě přibližně 15 minut kynout.
- Na střed rozetřete zvolenou náplň, okraj ponechte asi 1 cm volný.
- Posypte drobenkou.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova (řídí se vaší troubou).
- Nechte vychladnout a přelijte teplou máslovou polevou.
Uvedené množství těsta a náplní vystačí přibližně na 5 velkých frgálů.
Tipy pro perfektní výsledek
- dejte těstu čas, kynutí je klíč k nadýchané struktuře,
- citronová kůra v těstě zvýrazní chuť,
- náplně roztírejte do rovna, ale okraje ponechte volné,
- po upečení nechte frgály krátce odpočinout, až poté polijte polevou.