Valašské frgály: Tradiční poklad z Valašska s hruškovou, makovou i tvarohovou náplní

0
(0)

Jan , 09. 10. 2025

Obsah článku

Valašské frgály jsou symbolem Moravy. Kulaté koláče s bohatou vrstvou náplně, voňavým kynutým těstem a křupavou drobenkou se dříve pekly při slavnostech, dnes si je můžete dopřát kdykoli. Nejoblíbenější jsou hruškový, makový, tvarohový, tvarohovo-jahodový, borůvkový a meruňkový.

Co dělá frgál výjimečným

Správný frgál má průměr okolo 30 cm, nadýchané těsto, štědrou náplň a po upečení jemný máslový lesk. Tajemství úspěchu je v poctivém kvásku, dostatečném kynutí a kvalitních surovinách.

Těsto na pravý valašský frgál

ingredience

  • 250 ml vlažného mléka
  • 1,5 kostky droždí
  • 1 lžíce cukru (na kvásek)
  • 110 g cukru krupice
  • 200 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 4 žloutky
  • 100 g másla
  • 100 g Hery
  • 1 lžíce sádla

postup

  1. Připravte kvásek z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru, nechte vzejít.
  2. Smíchejte mouky, cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky a tuky. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto zakryjte a nechte kynout přibližně 60 minut.

Nejoblíbenější náplně

maková náplň

  • 150 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 150 g mletého máku
  • 2 lžíce rumu

Mléko s cukrem svařte, vmíchejte mák, krátce poduste, dochuťte rumem a nechte vychladnout.

tvarohová náplň

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 2 žloutky
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžíce rumu
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 60 g cukru krupice (podle chuti lze přidat)

Vše promíchejte dohladka. Lze přidat rozinky namočené přes noc v rumu.

hrušková náplň

  • 500 g sušených hrušek
  • 1 kelímek švestkových povidel (asi 440 g)
  • 5 lžic rumu
  • 2 lžičky mletého badyánu
  • cukr dle chuti

Hrušky vařte 30 minut, sceďte a rozmixujte. Vmíchejte povidla, rum, badyán a případně cukr.

Drobenka a máslová poleva

drobenka

  • 125 g másla nebo máslové Hery
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g polohrubé mouky (případně mírně přidejte, pokud se lepí)

máslová poleva

  • 125 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu

Máslo rozpusťte, spojte s vanilkovým cukrem a rumem. Polevou přelijte vychladlé frgály.

Tvarování a pečení

  1. Těsto rozdělte na 5–6 dílů. Každý vyválejte na průměr asi 30 cm.
  2. Plech vymažte olejem. Okraje plátů potřete rozšlehaným vajíčkem.
  3. Nechte na plechu ještě přibližně 15 minut kynout.
  4. Na střed rozetřete zvolenou náplň, okraj ponechte asi 1 cm volný.
  5. Posypte drobenkou.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova (řídí se vaší troubou).
  7. Nechte vychladnout a přelijte teplou máslovou polevou.

Uvedené množství těsta a náplní vystačí přibližně na 5 velkých frgálů.

Tipy pro perfektní výsledek

  • dejte těstu čas, kynutí je klíč k nadýchané struktuře,
  • citronová kůra v těstě zvýrazní chuť,
  • náplně roztírejte do rovna, ale okraje ponechte volné,
  • po upečení nechte frgály krátce odpočinout, až poté polijte polevou.

klíčová slova: valašské frgály, recept na frgál, tradiční valašský koláč, frgál s náplní