Obsah článku
Hamburgery, pizza, čínské či japonské restaurace – moderní doba nabízí nekonečné možnosti, jak se stravovat. Ale jak to bylo v minulosti? Jaké pokrmy tvořily každodenní jídelníček našich předků? Na co dnes vzpomínáme jako na tradiční chutě domácí kuchyně, to tehdy často bylo jídlo z nouze.
Jak naši předkové vařili?
V počátcích se vše připravovalo na otevřeném ohni. Jídlo sice nasáklo kouřem, ale poskytovalo základní tepelnou úpravu. Později se začala využívat železná plotna položená na ohništi, která byla předchůdcem dnešních sporáků. Nejchudší rodiny si vystačily se zemní pecí – jamou, kam se maso obložilo rozpálenými kameny a překrylo zeminou.
Kuchyňský koutek byl vždy výsadou hospodyně, která měla na starosti všechny pokrmy. Mnoho jídel mělo kyselou chuť díky oblíbeným surovinám, jako byly kysané mléko, smetana či zelí. Koření bylo základem každé kuchyně – využívala se především kmín, kopr, cibule, česnek nebo rozmarýn. Později se k nám dostaly i dovezené přísady, jako hřebíček, paprika či zázvor.
Základní suroviny
Na jídelníčku dominovaly jednoduché a dostupné suroviny:
- Mléko a mléčné výrobky – nejen sladké, ale i kysané mléko či žinčica, která byla oblíbená pro svou vydatnost.
- Zelenina a luštěniny – brambory, zelí, hrách a fazole byly na stole každý den.
- Obiloviny – pšenice, žito a proso tvořily základ kaší a pečiva. Později se k nim přidala rýže a kukuřice, které rozšířily možnosti přípravy jednoduchých pokrmů.
Kaše a halušky jako denní pokrm
Obilné kaše byly levné a rychlé na přípravu. Jáhlová, krupová nebo kukuřičná kaše se podávala téměř každý den. Halušky byly populární již před příchodem brambor – připravovaly se z pohankové, žitné nebo prosné mouky. Oblíbené byly brynzové halušky, strapačky (s kysaným zelím) nebo sladší varianta s tvarohem.
Chléb – dar od Boha
Pečení chleba na našem území sahá do 14. století. Byl považován za posvátný pokrm a při jeho přípravě se lidé často křižovali. Chléb se pekl z různých druhů mouky, a pokud jí byl nedostatek, přidávaly se i méně tradiční přísady, jako kůra stromů nebo kořeny rostlin. I přes skromné podmínky byl chléb nepostradatelnou součástí jídelníčku.
Polévky, prívarky a jednoduché sladkosti
V minulosti byly oblíbené husté a syté polévky, které zasytily celou rodinu. Nejčastěji se připravovala:
- Kapustová polévka
- Česnečka
- Šošovicová nebo fazolová polévka
Z polévek se později vyvinuly prívarky – zahuštěné pokrmy, které se podávaly například z fazolí, dýně nebo hrášku.
Mezi oblíbené sladkosti patřily jednoduché záviny, štrúdly a šúľance. Sladkosti se připravovaly pouze při zvláštních příležitostech, například na Vánoce nebo Velikonoce. Mezi slavnostní moučníky patřil štedrák, medvědí tlapky nebo perníky.
Co nás naučila strava našich předků?
Strava našich předků byla jednoduchá, výživná a založená na přírodních surovinách. Díky omezené konzumaci masa, vysokému podílu zeleniny, luštěnin a fermentovaných produktů byla zdravější a pomáhala předcházet nemocem, jako jsou cukrovka nebo srdeční problémy.
Dnes se k těmto tradičním receptům vracíme a objevujeme jejich chuť i zdravotní benefity. Inspirujte se stravou našich předků a zařaďte do svého jídelníčku jednoduché, ale výživné pokrmy.