Mastná slanina je pro někoho pochoutka, jejíž nikdy neodolá, jiní se jí straní zejména proto, že se jim jaksi nehodí do vzorce zdravého stravování. To je však chyba, protože slanina obsahuje velko množství vitamínů a prospěšných látek. Její konzumace v míře vám jen a jen prospěje. Kromě toho má však i jiné fantastické vlastnosti, které se ale nespojují s její konzumací. Dokáže totiž pomoci při bolesti zubů či angíně.
Surová slanina obsahuje množství zdraví prospěšných látek.
V tomto masném výrobku se nachází vitamín B1 (thiamin, aneurin), vitamín B2 (riboflavin), vitamín B6 (pyridoxin), vitamín E a také minerály - vápník, železo, fosfor a pod. Společnou kombinací dokazují tyto složky divy! Rovněž se v ní skrývají polynenasycené mastné kyseliny, které tělo nedokáže samo vyprodukovat a bez jejichž organismus nefunguje správně. Další zajímavou látkou je kyselina arachidonová, která částečně rozloží cholesterol, který konzumujeme s jídlem. Nechybí ani kyselina hyaluronová, která působí proti stárnutí pleti.
Na bolavé hrdlo
Možná vám vaše máma či babička v minulosti zdůraznila, že právě to, že slanina je mastná, je to nejdůležitější. Právě mast má podle nich fantastické účinky, a proto jste museli slaninu například jíst při bolesti hrdla. Argument zněl - aby se vám "promastilo hrdlo". A skutečně je to tak. Například při angíně pomáhá, pokud si plátky bílé neuzený slaniny přiložíte na hrdlo, zavázat a necháte působit.
Bolesti kolena
Plátky slaniny namočíme na den do alkoholu či francovky, položíme na bolavé místo, přikryjeme listem lopuchu obyčejného a převážeme obvazem. Takto se vyspíme během noci. Pokud je ráno lopuch černé či tmavé barvy, znamená to, že "vytahují nemoc". Pokud není, zkuste kúru zopakovat. Útlum bolesti vám prozradí, zda byla léčba lopuchu a slaninou úspěšná.
Pro krásnou pleť
Samozřejmě, slaninu můžete i konzumovat, ačkoli jako při všem, i při této mastné pochoutce platí - s mírou. Obsahuje totiž vitamíny skupiny B, které jsou pro organismus mimořádně prospěšné. Například vitamín B3 má pozitivní vliv na délku života. A co je ještě lepší, v slanině se nachází také kyselina hyaluronová, která se osvědčila v boji proti vráskám. Takže, díky pravidelnější konzumaci slaniny můžete žít déle a rovněž déle vypadat lépe, bez výrazných vrásek. Zkuste si kouskem slaniny masírovat místa háklivé na tvorbu vrásek. Pleť by měla být hladší a vypnutější.
Na tvrdé a popraskané paty
Překrojíme citron po délce a vydlabeme dužinu. Vzniknou nám dvě sedýlka, které obepnou patu. Sedýlka vyložíme tenkými plátky slaniny, přitiskneme na paty a na vrch obujeme staré ponožky. Také používáme v noci během spánku. Pokud jsou paty popraskané, postupujeme stejně, ale ještě předtím se snažíme do prasklin dostat vepřové sádlo.
Bolest zubů
Už staří Slované používali slaninu na bolavé zuby. Kus bílé a neuzený slaniny držte mezi dásní a lícem na postižené části. Látky ze slaniny působí uklidňujícím na zuby, dásně i paradontóze.
Bolavé klouby na prstech rukou
Slaninu musíme nakrájet na plátky dostatečně dlouhé na to, abychom jimi mohli postižený kloub ovinout. Když to uděláme, ovážeme slaninu obvazem, aby se nám plátky nepohly a necháme působit celou noc. Léčbu opakujeme v řadě sedmi nocí. Pak by měla bolest projít. Pokud jsou bolesti revmatického původu, doporučuje se slaninu namočit do francovky nebo do octa po dobu minimálně 6 hodin a až pak použít.
Ve druhém způsobu se požívá už jen vepřové sádlo, kterou je třeba smíchat ve stejném poměru s pravým včelím medem a natřít na klouby, které pak překryjeme potravinářskou fólií a ovážeme s obvazem. Stejně jako v prvním způsobu musí kúra probíhat minimálně 7 nocí za sebou.
Pomůže při kocovině
Podle studie z Univerzity v Newcastle dokáže slanina pomoci vyrovnat s nepříjemnou "opicí". Pokud jste to s alkohol přehnali a chcete se rychle dostat do formy, dejte si sendvič se slaninou. Podle výzkumnice Elin Robertsové se tajemství ukrývá v mixu chlebu a aminokyselin obsažených právě v slanině. Navíc po prohýřené noci byste měli něco sníst, i když si váš žaludek myslí něco jiného. No pokud se donutíte alespoň do chlebu se slaninou, může se vám ulevit.
Nebojte se přibírání!
Pokud slaninu konzumujete s mírou (doporučená dávka je přibližně 30 gramů), nemusíte se obávat přibírání. Negativní vliv má stejně jako v případě jiných tuků pouze pokud se konzumuje nadměrně. Pokud netrpíte nemocemi trávicího traktu nebo jaterními potížemi, můžete si ji klidně dopr. Navíc struktura podkožního tuku, který slaninu tvoří, je bohatá na vzácné kyseliny arachinodové, které jsou nezbytné pro imunitní systém a hrají klíčovou roli při metabolismu cholesterolu.
Slanina, kterou naši blízcí konzumovali běžně a mnohem častěji než současná generace, má jednodznačne mnohé výhody. Samozřejmě, i při této místy zatracován pochoutce platí, že pokud ji konzumejete s mírou, nemáte co zkazit. Ne každý den, ale ani jednou za rok, míru však musíte odhadnout samy, podle toho, zda na ni máte vůbec chuť. Nikdo by se totiž neměl do žádného jídla nutit jen proto, že má pozitivní vliv na zdraví. Pokud tedy slaninu nesníte ani za svět, zkuste si jí pomoci alespoň při výše zmíněných problémech s pletí či angínou.
Vitamínová bomba z Moravy - neuzená slanina v kořeněném nálevu
Recept na lahodnou slaninu ve slaném nálevu
Potřebujeme:
- 1 kg slaniny
- 1 šálek soli
- 0,5 šálku cukr
- 1 l voda
- černý pepř celé
- bobkový list
- česnek
Postup:
- Do vody dejte sůl, cukr, pepř a bobkový list. Přiveďte k varu a nechte vychladnut
- Jemně nakrájejte česnek a potřete jím slaninu. Přidejte do horkého nálevu
- Nech takto jeden den jen v kuchyni a pak další den v chladničce. Potom ji položte na ručník, aby uschl
- Můžete ochutnávat. Takto připravená slanina se může jíst takto, nebo i dát vyudit, ale to jsme mi doma nedělali.
- Můžete přidat různé koření podle vkusu.
- Hlavní věc - více bobkový list. Dává tuku zvláštní pikantnost.