Obsah článku
Domácí omáčky mají své kouzlo – jsou čerstvé, plné chuti a můžete si je snadno přizpůsobit podle své chuti. Ať už chystáte grilování, zeleninový talíř, nebo hledáte perfektní dip k nachos, máme pro vás tři recepty na osvědčené omáčky, které si zamiluje celá rodina. Zeleninová omáčka, česneková omáčka i koprová omáčka spojují jednoduchost, výraznou chuť a všestranné využití.
1. Zeleninová omáčka – pikantní a smetanová zároveň
Tato omáčka je ideální k čerstvé zelenině, pečeným bramborám nebo jako pomazánka na topinky. Díky pálivé omáčce má lehký říz, ale zároveň zůstává jemná díky kombinaci sýrů a zakysané smetany.
Ingredience:
- 230 g smetanového sýra
- 120 ml zakysané smetany
- 80 ml pálivé omáčky (např. sriracha)
- 80 g nastrouhané mozzarelly
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 30 g rozdrobeného plísňového sýra (např. niva, gorgonzola)
- 2 lžíce nasekané pažitky
Tip: Pokud chcete omáčku méně pikantní, pálivou omáčku jednoduše uberte nebo ji nahraďte jemnější variantou.
2. Česneková omáčka – klasika s bylinkovým nádechem
Česneková omáčka je stálicí, která nikdy nezklame. Hodí se k masu, zelenině, hranolkům, ale i jako základ do wrapů nebo burgerů. Díky kombinaci česneku, kopru a pažitky získáte harmonickou chuť, která není přehnaně ostrá, ale zároveň dostatečně výrazná.
Ingredience:
- 240 ml zakysané smetany
- 120 ml majonézy
- 2 lžíce jemně nasekané pažitky
- 1/2 lžičky sušené petrželky
- 1/2 lžičky sušeného kopru
- 1/2 lžičky worcesterské omáčky
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- sůl a pepř dle chuti
Tip: Pro silnější česnekovou chuť přidejte jeden stroužek čerstvého česneku místo sušeného.
3. Koprová omáčka – svěží a lehká alternativa
Máte rádi kopr? Tato omáčka vás potěší svou jemnou chutí, která se skvěle hodí nejen k rybám a bramborám, ale také k zeleninovým talířům. Citronová šťáva dodá celé směsi svěží tón.
Ingredience:
- 240 ml zakysané smetany
- 2 lžíce čerstvého nasekaného kopru
- 2 lžíce nasekané petrželové natě
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
Tip: Můžete podávat i jako dip ke grilované cuketě nebo marinovanému tofu.
Shrnutí: Domácí omáčky, které si oblíbíte
Domácí omáčky mají několik výhod: jsou levné, bez zbytečných konzervantů, plné čerstvých surovin a připravíte je během pár minut. Ať už zvolíte zeleninovou, česnekovou nebo koprovou omáčku, pokaždé získáte skvělý doplněk k pokrmům, který vyladí každé jídlo k dokonalosti.