Transylvánský všelék! Chrání játra, prodlužuje život a buduje svaly

0
(0)

Jan , 14. 08. 2024

Puliska, tradiční jídlo z kukuřičné mouky, je národní poklad Transylvánie. Tento výživný pokrm, který byl kdysi hlavním jídlem chudších obyvatel této oblasti, se dnes těší oblibě nejen u bohatých, ale i u chudých díky své vynikající nutriční hodnotě a zdravotním přínosům.

Co je puliska?

Puliska je kaše z kukuřičné mouky, která se v minulosti stala základním jídlem v Transylvánii. Dnes je oblíbená nejen pro svou chuť, ale i pro své zdravotní přínosy. Kukuřičná mouka, z níž se puliska připravuje, obsahuje množství vitamínů a minerálů:

  • Vitamín B
  • Vitamín E
  • Fosfor
  • Hořčík
  • Zinek
  • Draslík

Kromě toho obsahuje nasycené mastné kyseliny a vlákninu, které přispívají k jejímu zdraví prospěšnému účinku.

Zdravotní přínosy pulisky

Puliska má řadu zdravotních výhod, které ji činí cennou součástí zdravé stravy:

  1. Chrání zdraví žaludku a jater

    • Kukuřičná zrna obsažená v pulisce obsahují kyseliny aracovou a palmitovou, které jsou důležité pro zdravou funkci žaludku a detoxikaci organismu. Pomáhají neutralizovat až 57 druhů toxinů, čímž podporují činnost jater a snižují riziko jaterních onemocnění. Puliska má také uklidňující účinek na žaludek a pomáhá snižovat kyselost.
  2. Prodlužuje životnost

    • Podle výzkumů může každodenní konzumace pulisky snížit nervové poruchy způsobené poruchami štítné žlázy až o 60 %. Pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a cholesterolu, což je důležité pro diabetiky. Puliska také snižuje riziko aterosklerózy a infarktu.
  3. Buduje svaly

    • Kyseliny v kukuřici hrají důležitou roli při posilování svalových vláken. Tento benefit potvrzují i sportovní výkony ekvádorských dětí, které pravidelně konzumují pulisku.
  4. Pomáhá při menstruačních potížích a dalších zdravotních problémech

    • Puliska může zmírnit menstruační potíže a je doporučována při ledvinových kamenech a hepatitidě. Výzkum naznačuje, že zvyšuje ovariální aktivitu u žen nad 65 let o 9 %.

Recept na sýr puliska

Pokud chcete vyzkoušet pulisku, zde je jednoduchý recept na sýr puliska:

Ingredience:

  • Puliska mouka (kukuřičná mouka)
  • Ovčí tvaroh (alespoň půl kila)
  • Sůl

Příprava:

  1. Vařte vodu se solí podle potřeby.
  2. Když je voda teplá, ale ještě nevaří, pomalu přidávejte mouku za stálého míchání, dokud se nezačne vařit. Pokud je směs příliš hustá, přidejte více vody. Vařte několik minut.

Příprava pokrmu:

  1. Pulisku a tvaroh vrstvěte do ohnivzdorné misky, začněte puliskou a končete tvarohem.
  2. Dejte do trouby a pečte, dokud se tvaroh nerozpustí, asi 15 minut.

Podávání:

  • Můžete přidat zakysanou smetanu, která dodá pokrmu skvělou chuť.
  • Pulisku můžete podávat s čerstvými malinami nebo červeným rybízem, pokud jsou k dispozici.

Tipy:

  • Pudink je dobré rozmíchat metličkou, aby se předešlo hrudkám.
  • Dávejte pozor na solení, protože tvaroh bývá slaný.

Závěr

Puliska je nejen chutná, ale také mimořádně zdravá. Její konzumace může přispět k lepšímu zdraví, delší životnosti a lepšímu svalovému tonusu. Vyzkoušejte tento transylvánský pokrm a objevte jeho zdravotní přínosy na vlastní kůži!

Sdílejte tento článek s přáteli a rodinou, aby i oni mohli poznat výhody této výživné potraviny.