Puliska, tradiční jídlo z kukuřičné mouky, je národní poklad Transylvánie. Tento výživný pokrm, který byl kdysi hlavním jídlem chudších obyvatel této oblasti, se dnes těší oblibě nejen u bohatých, ale i u chudých díky své vynikající nutriční hodnotě a zdravotním přínosům.
Co je puliska?
Puliska je kaše z kukuřičné mouky, která se v minulosti stala základním jídlem v Transylvánii. Dnes je oblíbená nejen pro svou chuť, ale i pro své zdravotní přínosy. Kukuřičná mouka, z níž se puliska připravuje, obsahuje množství vitamínů a minerálů:
- Vitamín B
- Vitamín E
- Fosfor
- Hořčík
- Zinek
- Draslík
Kromě toho obsahuje nasycené mastné kyseliny a vlákninu, které přispívají k jejímu zdraví prospěšnému účinku.
Zdravotní přínosy pulisky
Puliska má řadu zdravotních výhod, které ji činí cennou součástí zdravé stravy:
-
Chrání zdraví žaludku a jater
- Kukuřičná zrna obsažená v pulisce obsahují kyseliny aracovou a palmitovou, které jsou důležité pro zdravou funkci žaludku a detoxikaci organismu. Pomáhají neutralizovat až 57 druhů toxinů, čímž podporují činnost jater a snižují riziko jaterních onemocnění. Puliska má také uklidňující účinek na žaludek a pomáhá snižovat kyselost.
-
Prodlužuje životnost
- Podle výzkumů může každodenní konzumace pulisky snížit nervové poruchy způsobené poruchami štítné žlázy až o 60 %. Pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a cholesterolu, což je důležité pro diabetiky. Puliska také snižuje riziko aterosklerózy a infarktu.
-
Buduje svaly
- Kyseliny v kukuřici hrají důležitou roli při posilování svalových vláken. Tento benefit potvrzují i sportovní výkony ekvádorských dětí, které pravidelně konzumují pulisku.
-
Pomáhá při menstruačních potížích a dalších zdravotních problémech
- Puliska může zmírnit menstruační potíže a je doporučována při ledvinových kamenech a hepatitidě. Výzkum naznačuje, že zvyšuje ovariální aktivitu u žen nad 65 let o 9 %.
Recept na sýr puliska
Pokud chcete vyzkoušet pulisku, zde je jednoduchý recept na sýr puliska:
Ingredience:
- Puliska mouka (kukuřičná mouka)
- Ovčí tvaroh (alespoň půl kila)
- Sůl
Příprava:
- Vařte vodu se solí podle potřeby.
- Když je voda teplá, ale ještě nevaří, pomalu přidávejte mouku za stálého míchání, dokud se nezačne vařit. Pokud je směs příliš hustá, přidejte více vody. Vařte několik minut.
Příprava pokrmu:
- Pulisku a tvaroh vrstvěte do ohnivzdorné misky, začněte puliskou a končete tvarohem.
- Dejte do trouby a pečte, dokud se tvaroh nerozpustí, asi 15 minut.
Podávání:
- Můžete přidat zakysanou smetanu, která dodá pokrmu skvělou chuť.
- Pulisku můžete podávat s čerstvými malinami nebo červeným rybízem, pokud jsou k dispozici.
Tipy:
- Pudink je dobré rozmíchat metličkou, aby se předešlo hrudkám.
- Dávejte pozor na solení, protože tvaroh bývá slaný.
Závěr
Puliska je nejen chutná, ale také mimořádně zdravá. Její konzumace může přispět k lepšímu zdraví, delší životnosti a lepšímu svalovému tonusu. Vyzkoušejte tento transylvánský pokrm a objevte jeho zdravotní přínosy na vlastní kůži!
Sdílejte tento článek s přáteli a rodinou, aby i oni mohli poznat výhody této výživné potraviny.