Škvarky a slanina: jak působí a (ne)škodí našemu zdraví. Co udělají s naším tělem? + Postup na nejlepší škvarky

0
(0)

Jan , 18. 06. 2024

Naši prarodiče konzumovali mnohem více vepřové slaniny jako my a přitom je netrápilo takové množství nemocí a zdravotních problémů, které mají dnešní lidé.

Tento vepřový tuk totiž sám o sobě není vůbec zdraví škodlivý, právě naopak

Samozřejmě, je třeba konzumovat ho ve zdravé míře, ale možná budete sami překvapeni, jaké výhody pro vás bude tato mastná pochoutka mít.

Jaké jsou výhody slaniny pro vaše zdraví

(toto klidně ukažte manželce, když vás bude přemlouvat na zdravou stravu: D)

- obsahuje Omega 6 mastné kyseliny, které chrání srdce a pomáhají snižovat škodlivý cholesterol

- obsahuje cennou kyselinu arachidonovou

- optimální množství slaniny posiluje stěny a elascitiu cév, regulují krevní tlak a pozitivně ovlivňují jemné svalstvo

- konzumovat by ji měli zejména kuřáci, obsahuje totiž selen, který zabraňuje oxidaci a snižuje negativní účinky kouření na naše tělo

- obsahuje vitaminy skupiny B, zejména vitamin B3

- balzám na kocovinu - slanina absorbuje nabytek alkoholu v těle a rychle sníží jeho hladinu

- v slanině se nachází ajkyselina hyaluronová, která se osvědčila v boji proti vráskám.

- jestliže slaninu konzumujete s mírou (doporučená dávka je přibližně 30 gramů), nemusíte se obávat přibírání, právě naopak, na metabolismus má velmi pozitivní vliv

Nemusíte chovat vlastní prasátko, ale kupujte pouze kvalitní slaninu

Pokud kupujete syrovou slaninu u řezníka, kupujte ji i s kůží. Z ní totiž uděláte výbornou huspeninu. Ta je skvělá i na vazy, chrupavky a kosti. Ze zbytku si můžete vyrobit výborné domácí škvarky a domácí mast, která je například na takové smažení pokrmů mnohem lepší než rostlinné tuky.

Recept na nejlepší škvarky pod sluncem

Asi 200 g vepřového sádla bez kůže nakrájíme na kostičky a přendáme na plamen. Za stálého míchání opékáme na plameni, můžeme vidět jak se postupně vytápí voňavá vepřové sádlo.

Nyní necháme na plameni vařit, dokud neuvidíme první obrysy škvarků. Trvá to delší dobu, proto to chce trochu trpělivosti, ale motivací vám bude krásná vůně.

Když už vidíme v tekutině jasně škvarky, naběračkou odebereme mast - pečlivě si ji uchováme a používáme v domácnosti. Nyní, když jsou škvarky krásné hnědavé, opatrně přidáme do směsi par lžic mléka. Přidáváme pomalu, mléko slouží k tomu, aby směs nekypela a také budou díky němu škvarky lépe, jemnější. Lehce osolíme a nyní už jen scedíme, sádlo odložíme a škvarky si naložíme na chlebíček.