Tento plevel byl kdysi nejlepším PŘÍRODNÍM LÉKEM našich babiček! Pomáhala na mnoho zdravotních problémů

0
(0)

Jan , 17. 01. 2025

Obsah článku

Lopuch byl kdysi považován za jeden z nejlepších přírodních léků našich babiček. Pomáhal při léčbě mnoha zdravotních problémů a stával se důležitou součástí tradiční medicíny. I dnes se hodí připomenout si tuto silnou rostlinu a její léčivé účinky.

„Existuje takový lékař, který léčí všechny choroby. Tento lékař – lopuch, se skrývá v zemi a čeká, až ho lidé objeví a začnou se jím léčit.“

Účinky lopuchu na zdraví

Lopuch má široké spektrum pozitivních účinků na zdraví. Pomáhá při léčbě onkologických onemocnění, cukrovky, bronchitidy, sinusitidy, reumatismu, artritidy, osteochondrózy, ale i při problémech se zlomeninami kostí, medzistavcovými herniemi, aterosklerózou, či problémech s ušima.

Lopuch také zlepšuje stav při všech kožních onemocněních, jako jsou popáleniny, tlakové vředy, ekzémy, trofické vředy, vypadávání vlasů, hnisavé rány, psoriáza, lupus erythematosus a další. Jeho kořen může být užitečný také při léčbě nádorů pečene, steatózy, a dokonce i cirhózy.

Lopuch je také účinný při léčbě cholecystitidy, onemocnění ledvin, rozpouštění kamenů v ledvinách a žlučníku.

Tradiční použití lopuchu

V minulosti lidé ve chvílích chřipkových epidemií často místo antibiotik využívali právě lopuch. Naše babičky věděly, že kořen lopuchu pomáhá léčit chřipku a zmírňovat horečku. Mnozí si také vzpomínají na dobu, kdy během válek chodili lidé bosi a při nachlazení jim kořen lopuchu spolu s lipovými květy pomohl zbavit se horečky.

Z lopuchu se připravovaly různé jídla: pečený a smažený kořen, polévky, kaše, dresinky a dokonce i káva. Tradiční „lopuchová káva“ byla považována za úžasně chutnou.

Jak připravit domácí léčivý prostředek z kořene lopuchu?

Nejlepší čas na sběr kořenů lopuchu je na jaře, ale lze je vykopat i na podzim. Lopuch je dvouletá rostlina a pro maximální účinnost je nejlepší použít kořen z jednoročního lopuchu, který má mladé listy. Kořen lopuchu se musí umýt, osušit a poté nakrájet na malé kousky.

  1. Do jedné polévkové lžíce drcených suchých kořenů nalijte 2 šálky vroucí vody.
  2. Vařte 10 minut.
  3. Nechte odležet 2 hodiny.
  4. Pijte půl sklenice 3x denně 10-15 minut před jídlem (maximálně 3 týdny).

Při pravidelném užívání tohoto čaje se účinné látky vstřebávají do krve a distribuují se po celém těle.

Čaj z kořene lopuchu

Pro zvýšení účinnosti můžete čaj připravit z kombinace kořenů lopuchu, listové zeleniny a púpavy ve stejném poměru, nebo každý týden střídat jednu rostlinu: týden lopuch, týden púpava a týden listová zelenina.