Obsah článku
Šrucha zelná (Portulaca oleracea) je na první pohled nenápadná rostlina, kterou mnozí zahrádkáři vnímají jen jako obtížný plevel. Ale opak je pravdou. Tato sukulentní bylina je doslova nabitá zdravím – obsahuje vysoké množství omega-3 mastných kyselin, antioxidantů, vitamínů i minerálů. V posledních letech se proto stává populární nejen mezi milovníky zdravé stravy, ale i mezi šéfkuchaři v restauracích po celém světě.
Superpotravina přímo ze zahrady
Šrucha zelná je považována za jednu z nejvýživnějších planě rostoucích rostlin. Podle výzkumu Dr. Artemis Simopoulos z amerického National Institutes of Health obsahuje nejvíce rostlinných omega-3 mastných kyselin ze všech známých zelených rostlin. A právě díky této vlastnosti ji obdivoval i Mahátma Gándhí nebo kuchaři z Itálie a Francie.
Chuť šruchy je lehce citronová, osvěžující, s jemně pepřovým tónem. Hodí se jak do salátů, tak do tepelně upravovaných jídel.
Léčivý recept: Šruchové pesto pro zdravé srdce, mozek i klouby
Ingredience:
- 2 hrnky mladých listů a stonků šruchy (důkladně omytých)
- 45 g čerstvé bazalky
- 1 stroužek česneku
- 45 g opražených mandlí
- šťáva z 1/2 citronu
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Do mixéru vložte šruchu, bazalku, česnek, mandle a citronovou šťávu.
- Mixujte do hladké pasty.
- Při mixování pomalu přilévejte olivový olej, dokud nevznikne jemná emulze.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Podávejte s těstovinami, pečivem, grilovanou zeleninou nebo masem.
8 důvodů, proč šruchu nehubit, ale pěstovat
- Omega-3 mastné kyseliny – podporují zdravé srdce, mozek a snižují záněty
- Antioxidanty (glutathion) – chrání buňky a zpomalují stárnutí
- Bohatá na minerály – vápník, hořčík, draslík, železo a další
- Vysoký obsah vitamínu C – posiluje imunitní systém
- Beta-karoten – pro zdravé oči a pokožku
- Melatonin – přirozený pomocník pro lepší spánek
- Betalain – podporuje zdravou hladinu cholesterolu
- Tryptofan – zlepšuje náladu a duševní pohodu
Jak šruchu používat v kuchyni
Šrucha roste téměř všude – mezi dlažbou, na záhonech i podél cest. Sbírejte ji tam, kde víte, že nebyla chemicky ošetřena. Mladé listy jsou výborné čerstvé do salátů, větší lze vařit jako špenát nebo přidat do polévek.
Pamatujte: před konzumací šruchu důkladně omyjte, ideálně několikrát ve studené vodě, abyste odstranili prach nebo zbytky pesticidů.
Šrucha – přírodní lék z vlastní zahrady
Šrucha není jen výživná rostlina, ale také přírodní léčivka. Pomáhá při problémech se srdcem, vysokém cholesterolu, zánětech, nespavosti a únavě. Je ideální volbou i pro vegany, kteří hledají přírodní zdroje omega-3 mastných kyselin.
Závěr: zapomeňte na plevel, přivítejte superpotravinu
Namísto hubení této skvělé rostliny ji začněte pěstovat nebo sbírat. Je to jednoduchý způsob, jak obohatit jídelníček o přírodní vitamíny a minerály. A navíc – skoro nic nestojí.
Líbí se vám šrucha? Sdílejte tento článek s přáteli a podpořte návrat zapomenutých superpotravin do našich zahrad i kuchyní!