Sbírka 7 nejlepších vánočních cukroví, které si letos zamilujete. Nic jiného už péct nemusíte

0
(0)

Jan , 06. 11. 2025

Obsah článku

Výběr vánočního cukroví nemusí být složitý. Místo desítek druhů stačí sáhnout po těch, které mají skutečně smysl. Tyto recepty patří mezi nejpopulárnější, snadné, finančně nenáročné a extrémně chutné. Každý recept je jednoduchý, rychlý a zvládne ho kdokoliv bez velké cukrářské zkušenosti. A co je nejlepší – většina z nich je nepečená, takže šetří čas před svátky.

1) Žerbo kuličky

Ingredience

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g mletých máslových sušenek
  • cca 300 g meruňkového džemu
  • 1 lžička vanilkové příchuti
  • 150 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce oleje
  • nasekané vlašské ořechy na dekoraci

Postup

  1. Sušenky smíchejte s ořechy a vanilkou. Přidejte džem tak, aby šla hmota dobře tvarovat – nesmí se lepit.
  2. Dejte na 1 hodinu do lednice. Poté tvarujte kuličky a znovu je vychlaďte.
  3. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni s olejem, kuličky v ní namočte a posypte ořechy. Nechte ztuhnout.

2) Barevné oplatky

Ingredience

  • 300 ml mléka
  • 200 g cukru
  • 250 g másla
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g mletých sušenek
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce vanilkové příchuti
  • 1 balení dortových oplatků

Postup

  1. Mléko s cukrem přiveďte k varu, ztlumte a vmíchejte máslo, až se rozpustí. Přidejte ořechy a sušenky; dle potřeby dosypte sušenky, aby krém zhoustl.
  2. Krém rozdělte na dvě poloviny – do jedné vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Oba krémy nechte zchladnout.
  3. Oplatky střídavě potírejte světlým a čokoládovým krémem, zakončete oplatkou. Zatěžkejte a nechte 1–2 hodiny ztuhnout, poté krájejte.

3) Karamelové griliážové tyčinky

Ingredience

  • 350 g cukru
  • 500 ml mléka
  • 100 g bílé čokolády
  • 200 g másla
  • 250 g mletých, předem opečených vlašských ořechů
  • 350 g mletých sušenek
  • 8 plátů dortových oplatků
  • Poleva: 100 g čokolády na vaření + 2 lžíce oleje

Postup

  1. Ořechy krátce opečte na plechu při 180 °C (cca 10 minut), nechte vychladnout a umelte.
  2. Cukr nasypejte do hrnce a za střední teploty rozpusťte na karamel. Odstavte a opatrně vlijte mléko. Vraťte na plotnu a míchejte, až se karamel rozpustí.
  3. Přidejte bílou čokoládu a máslo, míchejte do rozpuštění. Vmíchejte ořechy a sušenky.
  4. Ještě teplým krémem plňte oplatky (rovnoměrná vrstva), skládejte na sebe. Zatižte folií a prkýnkem a nechte v lednici min. 3 hodiny, ideálně přes noc.
  5. Druhý den polijte čokoládovou polevou, nechte ztuhnout a nakrájejte na tyčinky.

4) Vánoční lískové kuličky s ganache

Ingredience

  • 200 ml vody
  • 200 g krystalového cukru
  • 150 g másla
  • 100 g čokolády na vaření
  • 250 g mletých sušenek
  • 150 g mletých pražených lískových ořechů
  • na obalení: cca 150 g nasekaných lískových ořechů
  • Ganache: 150 ml smetany ke šlehání, 100 g čokolády na vaření

Postup

  1. Lískové ořechy opražte na plechu při 180 °C 10–15 minut, promíchejte, oloupejte a umelte. Sušenky také umelte.
  2. Vodu, cukr, máslo a čokoládu zahřejte za stálého míchání, až se vše spojí a krátce probublá (2–3 min). Vmíchejte mleté sušenky a lískové ořechy.
  3. Nechte v lednici 2–3 hodiny vychladnout a zhoustnout. Tvarujte kuličky, obalte je v nasekaných oříšcích a uprostřed vytvořte jamku. Dejte vychladit.
  4. Ganache: Smetanu zahřejte těsně pod bod varu, odstavte, přidejte čokoládu, nechte 2–3 minuty stát a vyšlehejte dohladka. Zchlaďte, poté naplňte jamky v kuličkách. Nechte ztuhnout.

5) Rumové tyčinky z brambor

Brambory v těstě nejsou cítit – dodají mu jen jemnost a vláčnost.

Ingredience

  • 300 g uvařených, oloupaných brambor
  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g másla
  • 300 g mletých sušenek
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 4–5 lžic rumu
  • Poleva: 120 g čokolády na vaření + 2 lžíce oleje

Postup

  1. Brambory uvařte doměkka (cca 30 min), slijte a ještě horké prolisujte. Vmíchejte čokoládu a máslo a vypracujte hladké „čokoládové pyré“.
  2. Přidejte sušenky, cukr, kakao a rum. Směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladit.
  3. Rozpusťte čokoládu s olejem, rozetřete na povrch, nechte ztuhnout a krájejte na tyčinky.

6) Sezamové kostky s medem

Ingredience

  • 200 g praženého sezamu
  • 180 g medu
  • 120 g čokolády na vaření
  • 150 g másla
  • 200 g mletých sušenek
  • 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup

  1. Sezam nasucho opražte na pánvi (cca 5 minut), stáhněte z ohně a ještě minutku míchejte.
  2. V hrnci rozpusťte med, čokoládu a máslo, míchejte do spojení a zhoustnutí.
  3. Vmíchejte sušenky, sezam a ořechy. Směs natlačte do formy vyložené pečicím papírem, uhlaďte a dejte na několik hodin (nejlépe přes noc) do lednice. Krájejte na kostky.

7) Kokosové kuličky s bílou čokoládou

Ingredience

  • 200 ml vody
  • 100 g cukru
  • 150 g másla
  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 250 g mletých sušenek
  • strouhaný kokos na obalení

Postup

  1. Vodu, cukr, máslo a bílou čokoládu zahřejte na středním plameni a 2–3 minuty krátce provařte.
  2. Vmíchejte kokos a sušenky, dobře promíchejte a dejte vychladnout do lednice.
  3. Ze ztuhlé směsi tvarujte kuličky, obalte v kokosu a uchovávejte v chladu.

Závěrečné doporučení

Pokud chcete o Vánocích šetřit čas, nervy i energii, tato sbírka je ideální volba. Všechny recepty jsou osvědčené, rychlé a mají vysoký efekt „wow“ na svátečním stole. Připravíte je dopředu, uložíte do chladu a máte vystaráno na celé svátky.