Žaludek je součástí trávicí soustavy a nachází se mezi tenkým střevem a jícnem.
Jeho hlavním úkolem je částečně rozložit přijatou potravu, hlavně bílkoviny, které se v tenkém střevě rozloží na aminokyseliny.
Aminokyseliny se v tenkém střevě vstřebávají do krve a jí roznášejí do ostatních orgánů, kde se využívají na syntézu nových bílkovin či hormonů.
Jak žaludek chrání střeva
Kyseliny v žaludku mají nízkou hodnotu pH, díky čemuž kromě rozkladu potravy pohodlně usmrtí i patogenní bakterie, které by mohly vyvolat nebezpečné infekce v těle.
Tímto způsobem žaludek v podstatě chrání střeva před infekčními nemocemi. Pokud tento proces z jakéhokoliv důvodu selže, vzniká například průjem.
Infekce však nemusí zasáhnout pouze střeva, ale postihnout může i samotný žaludek.
To pak vede k zánětu žaludeční sliznice, nadýmání, pálení žáhy, ztrátě chuti k jídlu, krvácení, žaludečním vředům a bolestem.
Nemocnému žaludku se zvykne odborně říkat gastritida.
Faktory podporující vznik chronické gastritidy
Gastritidu mohou vyvolat následující faktory:
- kouření
- nadměrná konzumace alkoholu
- chronický stres
- nezdravé stravovací návyky
- nadměrné užívání nesteroidních léků proti bolestem (ibuprofen, paracetamol)
- infekce bakterií Helicobacter pylori
Na gastritidu a pálení žáhy existuje množství konvenčních terapií. Většina standardních léků však způsobuje nežádoucí vedlejší účinky, které nemocným lidem dále ztrpčují život.
Přírodní metody léčby gastritidy a pálení žáhy
Naštěstí existují i přírodní metody, které nemají žádné vedlejší účinky. A právě o nich si nyní řekneme trochu více.
1. Rýžová voda
Uvařte dvě plné hrsti rýže v 1 litru vody. Vodu sceďte a nechte vychladnout.
Na zmírnění pálení žáhy a léčbu gastritidy pijte tuto vodu každý den až do ústupu zdravotních potíží.
2. Mrkev a celerový džus
Vložte do mixéru 2 mrkve, pár stébel řapíkatého celeru a trochu vody.
Mixujte, dokud nevznikne hladká hmota. Tento nápoj zmírní příznaky a bolesti při gastritidě a velmi efektivně potlačí pálení žáhy.
Užívejte dle potřeby.
3. Hruška a zázvor
Podobně jako při předešlém receptu i zde vložte do mixéru uvedené suroviny, přidejte trochu vody a rozmixujte.
Tento nápoj má silné antibiotické a protizánětlivé účinky. Je velmi účinný proti škodlivým bakteriím v žaludku.
4. Jablko a heřmánek
Jablko oloupejte a zbavte jadřinců. Nakrájejte ho na měsíčky. Položte je na pánev nebo do hrnce, přidejte vodu a pár květů heřmánku.
Tuto směs převařte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pijte každý den a bolesti žaludku nebo pálení žáhy brzy pominou.
5. Šťáva z petrželky
Vložte do mixéru hrst petrželové natě, litr vody a dobře to rozmixujte.
Tento nápoj pijte každý den. Uskladňujte ho v lednici a každý den si připravte čerstvý nápoj.